Budi dio naše mreže

"Materijalne stvari ne ispunjavaju život, samo ljubav to može. A da bi se to dogodilo put kojim treba ići je put ljubavi koji ništa ne zadržava za sebe, već sve dijeli", pojasnio je papa Franjo prije molitve Angelusa u nedjelju, 4 kolovoza, na Trgu sv. Petra u Rimu.

/ mpp/IKA

Prije molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Rimu u nedjelju, 4. kolovoza, papa Franjo se osvrnuo na današnje Evanđelje koje govori o Isusu koji, nakon čuda s kruhovima i ribama, poziva mnoštvo koje ga traži da razmisli o onome što se dogodilo, da shvati njegov smisao.

“Put kojim su blagovali jest hranu koja im je podijeljena i mogli su vidjeti kako su se, čak i u oskudijevanju, zahvaljujući velikodušnosti i hrabrosti jednog dječaka, koji je ono što je imao stavio na raspolaganje drugima, svi su se nasitili do mile volje. Znak je bio jasan: ako svatko daje drugima ono što ima, uz Božju pomoć, i s malo svatko može imati nešto”, objasnio je Sveti Otac.
“Ali toga nisu razumjeli: zamijenili su Isusa za neku vrstu mađioničara i vratili su se da ga potraže, nadajući se da će ponoviti čudo kao da je magija”, rekao je papa.

Znam li Bogu i svojoj braći reći „hvala“ za primljene darove i s radošću ih podijeliti?

“Oni su bili protagonisti temeljnog iskustva za svoje putovanje, ali nisu shvatili njegov značaj: njihova je pozornost bila usmjerena samo na kruhove i ribe, na materijalnu hranu, koje je odmah ponestalo, ostavljajući ih i dalje gladnima. Nisu shvaćali da je to samo oruđe preko kojega im je Otac, utaživši njihovu glad, otkrio nešto mnogo važnije: način života koji traje vječno i okus kruha koji zasiti preko svake mjere. Istinski kruh, ukratko, bio je i jest Isus, njegov ljubljeni Sin koji je postao čovjekom, koji je došao podijeliti naše siromaštvo da nas kroz njega vodi do radosti punog zajedništva s Bogom i našom braćom, u daru”, istaknuo je.

“Materijalne stvari ne ispunjavaju život, samo ljubav to može. A da bi se to dogodilo put kojim treba ići je put ljubavi koji ništa ne zadržava za sebe, već sve dijeli”, pojasnio je papa Franjo.

“Ne događa li se to i u našim obiteljima? Sjetimo se onih roditelja koji se cijeli život bore kako bi dobro odgojili svoju djecu i ostavili im nešto za budućnost. Kako je lijepo kada se ova poruka shvati, a djeca budu zahvalna i zauzvrat postanu podrška jedni drugima poput braće! A kako tužno, međutim, kad se posvađaju oko nasljedstva, a možda i ne progovore godinama! Poruka oca i majke, njihova najdragocjenija ostavština, nije novac, već ljubav s kojom svojoj djeci daju sve što imaju, kao što to Bog čini s nama, i tako nas uče voljeti”,  pojasnio je.

“Zapitajmo se dakle: kakav odnos imam prema materijalnim stvarima? Jesam li im rob ili ih koristim slobodno kao alate za davanje i primanje ljubavi? Znam li Bogu i svojoj braći reći „hvala“ za primljene darove i s radošću ih podijeliti”, potaknuo je Sveti Otac da se zapitamo.

“Neka nas Marija, koja je Isusu predala cijeli svoj život, nauči sve učiniti oruđem ljubavi”, zaključio papa je prije molitve Anđeoskog pozdravljenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja