Budi dio naše mreže

Župa Gologorica, u Pićanskom dekanatu u središnjoj Istri, proslavila je, uz svetkovinu svojih nebeskih zaštitnika sv. Petra i Pavla, u subotu, 29. lipnja, 700. obljetnicu od prvog spomena župe te je tom prigodom posvećena Bezgrešnom Srcu Marijinu.

/ mk

Svečanu euharistiju predvodio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, uz koncelebraciju župnika domaćina Janeza Barboriča, bivših župnika te svećenika iz okolnih župa.

Nakon mise održana je procesija s kipom Majke Božje do groblja i tamošnje crkve Svih svetih, a zatim  do crkve Svete Marije „kod lokve“  gdje je biskup izmolio posvetnu molitvu.

Foto: Gordana Krizman

Biskup je na početku homilije izrazio zahvalnost Bogu za 700 godina dugu povijest koju su na tome mjestu generacije ispisivale svojim životima, a time i prenosile vjeru, „zahvalnost za tu povorku ljudi, djedova i pradjedova, očeva i majki, sinova i kćeri koji su s generacije na generaciju prenosili vjeru i ostavili nam divne uspomene. Tu su, dakako, uključeni i toliki svećenici i biskupi koji su ostavili svoje tragove.“ Napomenuo je da je to misa zahvale za sve prethodne te za sadašnju generaciju žitelja toga mjesta.

To je najljepše djelo koje valja nastaviti, upravo to zajedništvo.

Pohvalio je projekt izdavanja monografije o mjestu, pod naslovom „Gologorica prošlost i sadašnjost“ koje je predstavljena na uočnicu proslave, istaknuvši da zajedništvo zaslužuje najveće čestitke jer „sedam stoljetni jubilej župe je sedam stoljetni jubilej zajedništva generacija koje se nisu susretale ali su djelovale u istom pravcu. To je najljepše djelo koje valja nastaviti, upravo to zajedništvo“.

Foto: Gordana Krizman

Biskup je u nastavku izrekao zahvalnost nebeskim zaštitnicima Petru i Pavlu, „koji su kao vjerni zagovornici pratili lađu ove župe na njezinim tihim i uzburkanim morima. Samo Bog zna pravu povijest, onu tihe bonace kao i one bure i oluje koje su nastajale zbog raznoraznih razloga. Zahvalni smo Bogu i za te životne kušnje, padove i podizanja, poraze i pobjede. Sve su one imale svoj duboki smisao, pomogle da shvatimo da smo samo ljudi, krhki i često nemoćni”.

Govoreći o sv. Pavlu, biskup je istaknuo najpoznatiju rečenicu koju nam je taj veliki apostol ostavio, ono što je najveća težnja svakoga kršćanina, “u poslanici Timoteju o sebi Pavao kaže ‘Dobar sam boj bio, trku završio vjeru sačuvao.’ To je ono što zasigurno svi želimo, pobijediti u svim životnim kušnjama i bitkama, vjeru sačuvati i zaslužiti vijenac pravednosti.“

To je ono što zasigurno svi želimo, pobijediti u svim životnim kušnjama i bitkama, vjeru sačuvati i zaslužiti vijenac pravednosti.

„Ova visoka godišnjica župnoga slavlja prigoda je da promislimo o svom životu, o svojoj vjeri o svojim životnim bitkama, prigoda je za kajanje, preispitivanje života, osobnoga i obiteljskoga, prigoda da se upitamo o svojoj vjeri, da se obnovimo, obratimo i da osvježeni i okrijepljeni svetim sakramentima nastavimo svoj hod prema konačnom cilju spasenja kako bismo poput svetog Pavla dobili vijenac pravednosti“, napomenuo je propovjednik.

Foto: Gordana Krizman

„Petar nakon zahvata Duha Svetoga postaje autentični svjedok Kristova uskrsnuća. Zahvaljujući potpunom obraćenju Petar čini čuda kako je to obećao Isus i njemu i svima ostalima koji budu htjeli činiti čuda u njegovo ime. I to su apostoli istinski činili. I mi smo pozvani prepustiti svoje živote Duhu Svetom, onom istom duhu kojega smo u punini primili na dan svoje krizme, na dan svete potvrde. Zato smo ga i primili, da možemo upravo biti ovo – svjedoci Isusovi, poput Petra i Pavla. I zato danas molimo, molimo da nas prati zagovor ovih divnih apostola, Kristovih učenika, naših zagovornika i mučenika kako bismo i mi bili, postali i ostali svjedoci vjere za buduća pokoljenja“, riječi su kojima je biskup zaključio homiliju.

Zahvaljujući potpunom obraćenju Petar čini čuda kako je to obećao Isus i njemu i svima ostalima koji budu htjeli činiti čuda u njegovo ime.

U procesiji, na groblju, kod tamošnje crkve Svih svetih izrečena je molitva za sve pokojne, „molitva zahvale za polog vjere koju je sadašnja generacija primila“, kako je istaknuo župnik. Na drugom stajalištu tijekom procesije, kod  Svete Marije „kod lokve“ na ulazu u mjesto, biskup je pred kipom Majke Božje, na ulazu u tu pitoresknu crkvicu njoj posvećenu, izmolio posvetnu molitvu čime je Župa Gologorica, uz proslavu svojih nebeskih naslovnika, te 700. obljetnice prvog spomena župe, posvećena Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Foto: Gordana Krizman

Foto: Gordana Krizman

Foto: Gordana Krizman

Po povratku procesije u crkvu župnik je izrekao prigodne zahvale te je biskupu uručena na dar košara s plodovima zemlje i novoobjavljena monografija.

Biskup je zahvalio župniku na svemu što čini na dobrobit povjerenih mu vjernika, a svim župljanima te nevelike župe izrazio zahvalnost na srdačnom gostoprimstvu.

Druženje je nastavljeno u društvenim prostorijama zajedničkim ručkom za sve okupljene.

Foto: Gordana Krizman

Foto: Gordana Krizman

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja