Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji Zdravi tanjur govorilo se o prehrani za zdravlje kože.

/ im

Dobro vam je poznata poslovica da ljepota dolazi iznutra te ćemo danas razgovarati kako nahraniti naš najveći i najvidljiviji organ – kožu koja zauzima oko 2 m2 površine i sastoji se od milijuna stanica kojima je stalno potreban dotok kisika i hranjivih tvari. Kožu čine tri sloja: najdublji sloj kojeg nazivamo subkutani, unutarnji sloj ili dermis te vanjski sloj, epidermis. Više od bilo kojeg drugog organa, na koži je vidljivo kada u tijelu nastane neravnoteža uslijed promjene prehrane, prekomjernog napora, emotivnih promjena, stresa, hormonskih oscilacija. Dobra je vijest da se epidermis tj. vanjski sloj kože potpuno obnavlja svakih 30 dana. Mnogi se često odlučuju za uzimanje raznih suplemenata za zdravlje kože, no ukoliko se potrudimo i hranimo adekvatno, suplementacija nije nužna. Prehrana bogata šećerima i zasićenim masnoćama uslijed unosa duboko pržene hrane i povećan unos raznih aditiva iz visoko prerađenih namirnica dobitna je kombinacija za lošu kožu. Potrebno je izbjegavati i prevelike količine alkohola koji ima dehidracijski učinak, kao i kofeina koji djeluje slično. Ograničite unos na maksimalno dva do tri kofeinska napitka dnevno (što ne uključuje samo kavu, već i gazirana pića koja sadrže kofein). Naravno, prvo što trebamo osigurati za zdravlje kože je dovoljan unos vode za adekvatnu hidraciju kože i lakši prijenos hranjivih tvari i eliminaciju toksina. A koja je to superhrana za superkožu? 

Od najvažnijih minerala i vitamina za zdravlje kože izdvojila bih cink, vitamin C, A i biotin. Cink je važan mineral koji smanjuje upalu kože, podržava zacjeljivanje rana, sudjeluje u sintezi kolagena, proteina koji održava kožu čvrstom i elastičnom. Hranom ga možemo unijeti iz cjelovitih žitarica, graha, ribe, mesa, orašastih plodova poput oraha, mliječnih proizvoda, a osobito sira parmezana. Vitamin C djeluje kao antioksidans tj. pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i okolišnim čimbenicima UV zračenja i zagađenja te je kao i cink važan u sintezi kolagena i stoga je česti sastojak kozmetičkih proizvoda za njegu kože. Agrumi, paprika, kivi, bobičasto voće, zeleno lisnato povrće dobar su izvor vitamina C. Vitamin A, osim antioksidativnog djelovanja, pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma što može biti korisno za osobe s problematičnom kožom sklonom aknama. Nalazimo ga u batatu, mrkvi, buči, žutim paprikama, zelenom lisnatom povrću u obliku provitamina A, beta-karotenu koji se u tijelu pretvara u vitamin A. I za kraj, izdvojila bih biotin koji je jedan od vitamina B kompleksa i sintetizira se pomoću bakterija u našim crijevima. Zbog svog utjecaja na lijepu i zdravu kožu i kosu nazivaju ga vitaminom ljepote. Dobri izvori biotina su jaja, rajčice, kikiriki, banane, zob i drugo. 

Budući da se nalazimo u proljetnom razdoblju godine koje obiluje domaćim sezonskim povrćem i voćem, izvedite se jedan dan na tržnicu i opskrbite proizvodima od kojih će vaša koža zablistati. Ne možete pogriješiti s paprikom i bobičastim voćem bogatim vitaminom C. Rajčicu valja jesti zbog jakog antioksidansa likopena, a sa špinatom i blitvom unijet ćete i lutein koji je poznat sastojak u borbi protiv bora. Sezamove, bučine i suncokretove sjemenke nahranit će vašu kožu vitaminom E i cinkom. Možete ih dodati salatama, napitcima, juhama ili jednostavno ujutro pojedite jednu žlicu ovih sjemenki. 

Za kraj vam donosim jednostavan i brz recept koji će podržati zdravlje vaše kože. Pripremite:

  • 1 šalicu bobičastog voća ( npr. jagode sada kada je njihova sezona ili borovnice),
  • 1 šalicu špinata ili kelja,
  • ½ avokada,
  • 1 žlicu chia sjemenki,
  • 1 šalicu mlijeka,
  • ukoliko želite pojačati slatkoću, dodajte žličicu meda.

Sve sastojke dodajte u blender i miksajte dok ne postane gusto. Poslužite odmah i uživajte u zdravom i ukusnom napitku koji sadrži omega-3 masne kiseline iz avokada i chia sjemenki, antioksidanse iz bobičastog voća i povrća te druge hranjive tvari. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja