Budi dio naše mreže

U emisiji Zdravi tanjur govorilo se o zdravstvenim dobrobitima mladog luka.

/ mdj

Kako u svijetu cvijeća jaglace i visibabe smatramo vjesnicima proljeća, u povrtnom smislu je to definitivno mladi luk. S obzirom da je njegova sezona na vrhuncu u razdoblju kad slavimo Uskrs, postao je sastavni dio blagdanskog stola. 

Mladi luk pripada istoj obitelji kao što su vlasac, poriluk i luk ljutika. Zaista daje posebnu aromu jelima te se može konzumirati u svježem ili termički obrađenom obliku.

Sezona zelene salate se također podudara sa sezonom mladog luka. S obzirom da ona je ona sama po sebi vrlo jednostavna i neutralna namirnica dobro ju je oplemeniti s različitim dodacima. Najprije, dodati nasjeckani mladi luk, potom lanene, bučine i suncokretove sjemenke te za kraj začiniti s malo soli, acetom balsamicom i maslinovim uljem. Na taj ćete način ćete nutritivno obogatiti zelenu salatu, a vaše nepce će zasigurno uživati.

Još jedna relativno jednostavna namirnica je i svježi kravlji sir. Dodatkom mladog luka i bučinog ulja možete dobiti super brzi prilog uz primjerice mesno pečenje.

Iako je radi očuvanja nutritivne vrijednosti mladi luk najbolje konzumirati u svježem obliku, možete ga i termički obrađivati. Primjer brzog proljetno ručka je i fritaja s jajima i mladim luk. Na nekoliko kapi maslinovog ulja užutite sjeckani mladi luk (bijeli i zeleni dio), a potom prelijte s količinom jaja po želji. Broj jaja ovisi za koliko osoba pripremate ručak. Uz to možete poslužiti spomenutu zelenu salatu te šnitu integralnog kruha. Ovo je primjer nutritivno uravnoteženog, jeftinog i brzog ručka.

U slučaju da želite dobiti kremastu teksturu guste povrtne juhe, a uz to još oplemeniti okus mladi luk će vam izvrsno poslužiti. Uzmimo za primjer brokulu. Nasjeckajte 2-3 mlada luka na kolutiće, a potom pirjajte na maslinovom ulju. Nakon što je luk omekšao dodajte cvjetove jedne srednje brokule te sve podlijte mesnim temeljcom. Kuhajte dok brokula u potpunosti ne omekša, začinite solju i paprom, a potom izmiksajte štapnim mikserom do postizanja homogene teksture. Ovakva juha može se koristiti kao predjelo ili kao lagana večera uz dodatak jedne šnite prepečenog kruha. Također, u slučaju da želite napraviti posnu verziju u Korizmi, zamijenite mesni temeljac povrtnim.

Mladi luk, posebno ako nije tretiran nikakvim sredstvima, može brzo uvenuti. Planirate li ga nekoliko dana čuvati u hladnjaku bijeli dio uronite u čašu vode te ga tako skladištite u uspravnom položaju. Trebao bi zadržati svoju svježinu kao i u trenutku branja. Također, u slučaju da ga imate viška možete ga očistiti i nasjeckati te smrznuti u manjim porcijama. Ovako uskladišteni luk primjeren je za jela koja planirate termički obrađivati. 

Zdravstvene dobrobiti mladog luka su višestruke. Najprije predstavlja izvor vlakana. Samo jedna šalica sjeckanog mladog luka osigurava 10% ukupne količine vlakana koja vam je potrebna. Samim time osigurava osjećaj sitosti, ali pomaže regulaciji razine šećera i kolesterola u krvi. 

Kada smo prehlađeni, često znamo čuti izjavu „najedi se luka i brzo ćeš ozdraviti“. Ta narodna preporuka ima temelje u tome što luk dokazano djeluje antifungalno, antivirusno i antibakterijski. Zbog tih svojstava redovitom konzumacijom luka možemo preventivno djelovati na različite infekcije.

Mladi luk obiluje antiooksidansima iz skupine flavonoida i polifenola što mu omogućuje veliki antiooksidativni potencijal za borbu protiv štetnih slobodnih radikala.

Šalica mladog luka ima svega 32 kcal, ali zato sadrži dvostruku preporučenu dozu vitamina K, 25 % dnevne preporučene vrijednosti vitamina C te 15% dnevne potrebe za folatom. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja