O pravilnoj prehrani školaraca govorile su u novoj HKR-ovoj emisiji 'Zdravi tanjur' nutricionistkinje Marta Kraljević i Andreja Čondor.
Jeste li znali da u Hrvatskoj 35 % djece (u dobi do 9 godina) pati od problema prekomjerne tjelesne mase i pretilosti? Tek svako treće dijete (32%) svakodnevno konzumira voće, a povrće tek svako peto dijete (20%).
Navedene brojke pokazatelj su da itekako postoji prostor za napredak prehrane djece školske dobi.
Prehrana nerijetko predstavlja jedan od izazovnijih elemenata u odgoju djeteta, ali želimo vas na tom putu ohrabriti i motivirati da ne odustanete.
Nadmudrite izbirljivce
Maleni izbirljivci česta su pojava među djecom školske dobi. Ponekad je potrebno ponuditi određenu namirnicu i do 10 puta u različitim oblicima kako bi osjetili pomak.
Preporuča se uvesti zgodno pravilo „jedna namirnica, jedan griz“. Na taj način dijete nudi priliku novoj namirnici, a slučaju da odbije sljedeći put pokušajte servirati u drugom obliku.
Stres za obiteljskim ručkom često može stvarati kriva percepcija roditelja o količini hrane koje dijete treba pojesti.
Znanstvena istraživanja pokazuju da djeca imaju najbolji osjećaj koliko im je hrane doista potrebno, stoga odluku o količini hrane slobodno prepustite djetetu.
Uključite djecu u pripremu hrane
Iako nije uvijek jednostavno savjetujemo vam da dijete uključiti u kreiranje tjednog jelovnika, nabavku namirnica te proces pripreme obroka.
Dokazano je da uključivanje djeteta u sam proces pripreme hrane, povećava vjerojatnost uspjeha prilikom konzumacije.
Kakva bi zapravo trebala biti pravilna prehrana djece školske dobi? Ona podrazumijeva pet obroka u danu, a to su zajutrak (prvi jutarnji obrok unutar sat vremena od buđenja) potom doručak, ručak, popodnevni međuobrok i večera.
Podrazumijeva se raznovrsna konzumacije hrane iz svih pet skupina namirnica pa krenimo redom.
Unos žitarica može biti u izvornom obliku ili u obliku proizvoda od žita kao što su primjerice kruh i tjestenina. Preporuka je da barem 50% unosa bude od cjelovitog zrna.
Voće i povrće izvor su vlakana, vitamina i minerala. Za njih vrijedi jednostavno pravilo „pet na dan“ koje podrazumijeva preporučeni unos od dva serviranja voća i tri serviranja povrća dnevno .
Poznato je da su mlijeko i mliječni proizvodi vrlo važni u izgradnji koštane mase, a često se mogu zgodno uklopiti u međuobroke.
Izgradnju i rast omogućuju proteini koji mogu biti iz životinjskog izvora (meso, riba ili jaja) ili biljnog podrijetla, a to su mahunarke. Nije nužno svaki dan konzumirati meso, stoga riba i mahunarke predstavljaju dobar izbor.
Masti su također bitne, daju nam energiju te grade svaku našu stanicu. Naglasak je potrebno staviti na dobar izvor kvalitetnih masti od čega se ističu maslinovo ulje i orašasti plodovi.
Zdrav odnos prema hrani
Važno je kod djeteta razviti takozvani „zdrav odnos prema hrani“. Pritom se preporučuje izbjegavati nagrađivanje ili tješenje hranom.
Na taj način dijete može razviti naviku nošenja s emocijama kroz konzumaciju hrane.
Osjećaj ugode najčešće pruža slatka, slana i masna hrana, a to su upravo slatkiši i grickalice s kojima nerijetko pokušavamo utješiti dijete. Rezultat nažalost može biti emocionalno prejedanje u odrasloj dobi.
Sastavite listu i dogovorite nagradu
Želite li potaknuti svog školaraca na poboljšanje prehrambenih navika predlažem da zajedno kreirate obiteljsku listu sa sljedećim zadacima: doručak, dva serviranja voća, tri serviranja povrća, 7 čaša vode, isprobao/la novu namirnicu.
Listu izložite na djetetu dostupno mjesto kako bi mogao bilježiti što je od zadataka obavio.
Dogovorite nagradu na kraju tjedna za uspješno izvršene zadatke.
Sugestija je da nagrada nešto što potiče dijete na kretanje poput obiteljskog izleta, treninga, odlaska u šumu ili slično.
Recept koji donosimo na kraju primjer je brzog i kvalitetnog međuobroka.
Čarobni jogurt
-
500 g bobičastog voća po izboru
-
3 žlice meda
-
Ukuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pripremljenu smjesu prebaciti u staklenku, a možete je skladištiti u frižideru do tjedan dana.
-
Kad dođe vrijeme međuobroka pomiješajte grčki jogurt s pripremljenom smjesom. Po želji dodajte zobene pahuljice, chia ili lanene sjemenke.
Emisija Zdravi tanjur emitira se utorkom u 16:30 u programu HKR-a.