Budi dio naše mreže

"Dužan sam ih ljubiti. Ne mogu nadoknaditi sve propuste ljubavi koju sam bio dužan učiniti, pa zato molim nebeskoga Oca, našega zajedničkoga Oca, da On pokrije taj moj dug. Oče nebeski, molim te da ti uliješ svu ljubav u duše svih onih kojima sam ja uskratio ljubav", piše don Antun Nižetić u svome promišljanju.

/ im

Don Antun Nižetić na svojem YouTube kanalu piše o izlazu iz dužničkog ropstva kroz molitvu Očenaša.

Zaziv u Očenašu: Oprosti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim!, danas nam snažno odzvanja u ušima zbog dužničkih ropstava u koji su upali mnogi pojedinci i cijeli narodi. Zvjerski bankarski sustav pretvorio je gotovo sve ljude u dužnike. A znamo da to dužničko ropstvo najviše ljude navodi na pomisao da sami sebi oduzmu život. Izlaz je, bez ikakve sumnje, u opraštanju dugova.

Naš zaziv: Oprosti nam duge naše kako i mi opraštamo dužnicima našim!, zahvaća i tu razinu dugova. Tko ne oprašta i te novčane dugove i ne moli za oproštenje dalek je od Oca. Otac nebeski sav je zauzet oko opraštanja dugova i stalo mu je da i mi svi jedni drugima opraštamo sve dugove. O, kad bi svi bankari i mešetari jednom ozbiljno izmolili ovaj zaziv i sproveli ga u djelo! O, koja bi se radost razlila kuglom zemaljskom! O, kad bi se ponovno uspostavila jedna jubilarna godina u kojoj bi se svi dugovi sveli na nulu i kad bismo svi započeli od te sretne nule! Svi bismo pjevali: Jubilate Deo omnis terra, sevite Domino in letitia! (Slavi Boga sva zemljo, služite Mu u veselju!)

Zato je jedini izlaz taj da opraštamo svima oko sebe taj dug.

Jasno nam je da je prvi dug onaj – ljubavi. Sv. Pavao kaže nešto što se nikako ne da poništiti: Ništa ne dugujete jedni drugima osim da jedni druge ljubite! Dug ljubavi nas drži u najdubljem dužničkom ropstvu. Tko ga potpuno postane svjestan nije dalek od pomisli da sebi oduzme život. Taj je dug najveći i najmanje je moguće da ga vratimo. Zato je jedini izlaz taj da opraštamo svima oko sebe taj dug.

Svi su nas dužni ljubiti, a malo ih je koji nas stvarno ljube. Svima opraštam taj veliki dug i molim da i meni Otac nebeski oprosti taj isti dug. Opraštam roditeljima što me nisu ljubili koliko su trebali. Tako i bratu i sestri. Tako i nastavnicima, političarima, duhovnim pastirima, susjedima, kolegama i svima drugima. Od sada mi nitko nije dužan nadoknaditi ljubav koju su mi bili dužni dati.

Oče nebeski, molim te da ti uliješ svu ljubav u duše svih onih kojima sam ja uskratio ljubav.

Budući da ne mogu zahtijevati da to i oni učine meni, moj dug prema njima ostaje. Dužan sam ih ljubiti. Ne mogu nadoknaditi sve propuste ljubavi koju sam bio dužan učiniti, pa zato molim nebeskoga Oca, našega zajedničkoga Oca, da On pokrije taj moj dug. Oče nebeski, molim te da ti uliješ svu ljubav u duše svih onih kojima sam ja uskratio ljubav.

Tvoj besplatni i preobilni dar opraštanja i ulijevanja ljubavi jedina je moja nada. Nema tog vremena u kojem bih ja mogao isplatiti taj dug, pa da živim ne znam koliko godina, a niti te sile u meni koja bi to mogla izvesti. Ostaje mi jedino Tvoje milosrđe. Tvoja banka ljubavi iz koje je isplata neograničena. Oprosti mi, Oče naš! Opraštam, Oče naš!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja