Budi dio naše mreže

Konzervatorski odjel u Imotskom pokrenuo je postupak da se korizmeni napjevi specifični za Imotsku krajinu proglase nematerijalnom kulturnom baštinom naše domovine, a već ove korizme u mnogim župama Imotske krajine održat će se jedinstvena korizmena manifestacija “Sine Božji budi faljen”.

/ mp

Ovogodišnja manifestacija kojoj je u cilju prikazati bogatu korizmenu baštinu Imotske krajine započinje u nedjelju 17. ožujka kada će se u župnoj crkvi Gospe Karmelske u Zagvozdu s početkom u 19 sati održati koncert “Uputi se tužna mati”, a sat vremena poslije u 20 sati u župnoj dvorani u Zagvozdu održat će se svečano otvorenje izložbe “Dva pasionska fenomena Imotske krajine”.

U subotu 23. ožujka manifestacija će se održati u župi Runovići. U župnoj crkvi Gospe od Karmela u 19 sati održat će se svečani koncert “Uputi se tužna mati”, a nakon toga u 20 sati u dvorani Doma kulture u Runovićima i prigodna izložba.

Dan poslije, dana 24. ožujka, na treću korizmenu nedjelju u župskoj crkvi Sv. Franje u Imotskom s početkom u 19 sati održat će se svečani koncert na kojem će nastupiti učenici Glazbene škole “Dr. fra Ivan Glibotić” iz Imotskog i Gradske glazbe Imotski, a u utorak 26. ožujka u Gradskom muzeju Imotski bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe “Dva pasionska fenomena Imotske krajine”.

U petak, subotu i nedjelju, 29., 30. i 31. ožujka bit će prezentacija fenomena kantanja u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Svečani koncert “Uputi se tužna mati” na kojem nastupaju kantači iz župa Imotske krajine, pučki pjevači iz Studenaca, Gorice- Sovića i crkveni zbor Gospe od Anđela održat će se u Osijeku (crkva Sv. Ćirila i Metoda, 29.ožujka u 19 sati), Vinkovcima (30. ožujka u 18 sati u crkvi Sv. Euzebija i Poliona) te 31. ožujka s početkom u 18.30 sati u Vukovaru u crkvi Sv. Filipa i Jakova.

U subotu 6. travnja u župi Gospe od Karmela u Zagvozdu održat će se korizmeni koncert “Počinje se strašna muka” s početkom u 19 sati, a koncert korizmenih napjeva iz raznih krajeva Lijepe naše održat će VA KUD-a “Klek” iz Ogulina, a dan iza isti će izvođač održati koncert i u župi Sv. Ilije proroka u Studencima s početkom u 10.30 sati, a istog dana u Imotskom u crkvi Sv. Franje s početkom u 20 sati.

U ponedjeljak 8.travnja u Područnoj školi Slivno u župi Slivno Imotsko održat će se otvaranje izložbe i glazbena radionica “Kantanje”- arhaični glazbeni fenomen pjevanja Gospina plača, a poslije toga i svečani koncert “Uputi se tužna Mati” u crkvi Presvetog Trojstva s početkom u 19.30 sati.

U utorak, 9. travnja, u Osnovnoj školi “Tin Ujević” u Krivodolu (župa Poljica Imotska) održat će se izložba i glazbena radionica “Kantanje”, a nakon toga u 19:30 sati u crkvi Kraljice Hrvata u Grubinama (župa Podbablje) svečani koncert “Uputi se tužna Mati”.

U srijedu, 10. travnja, manifestacija je u Zmijavcima. Nakon izložbe i glazbene radionice “Kantanje” koja će se održati u OŠ “Zmijavci” slijedi koncert “Uputi se tužna Mati” u crkvi Svih Svetih u Zmijavcima, a predviđeni početak je u 19.30 sati.

Na Cvjetnicu, 14. travnja, u Imotskom će se održati tradicionalno uprizorenje “Muka Gospodina našega Isusa Krista” u 20 sati, a na Veliki utorak 16. travnja 18.30 sati održat će se svečani mimohod kantača predvođen Gradskom glazbom Imotski i Zborom Gospe od Anđela u Imotskom, a u 19 sati održat će se sveta misa u crkvi Sv. Franje u Imotskom, a nakon nje i predstavljanje glazbenog fenomena kantanja te koncert “Sine Božji budi faljen”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja