Budi dio naše mreže

Nakon Zagozda, Runovića, Imotskog, Vinkovaca, Osijeka, Vukovara, Studenaca i u Slivnu je u ponedjeljak u Područnoj školi Slivno, u sklopu projekta „Sine Božji budi faljen - Korizmena baština Imotske krajine“, koji se održava od 17. ožujka do 19. travnja, otvorena izložba i održana glazbena radionica pod nazivom „Kantanje“ – arhaični glazbeni fenomen pjevanja Gospina plača, a potom je u crkvi Presvetog Trojstva, održan koncert korizmenih pučkih napjeva iz župa Imotske krajine, uključujući i grad Imotski i crkveni zbor Gospe od Anđela i pučke pjevače iz Gorice-Sovića pod nazivom „Uputi se tužna mati“, pod vodstvom Đele Nikolića iz Imotskoga, na kojem su nastupili kantači iz nekoliko župa Imotske krajine.

/ Dragica Zeljko

Projekt provodi Pučko otvoreno učilište Imotski u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Imotskom, Gradom Imotskim te Općinama Runovići, Zmijavci, Zagvozd, Podbablje i Lovreć, s ciljem da se korizmeni napjevi specifični za Imotsku krajinu proglase nematerijalnom kulturnom baštinom Hrvatske. U ime Slivanjaca, sve je izvođače, voditelja i nazočnu publiku, na početku pozdravio župnik fra Željko Tolić.

U koncertu je, koji sadrži dijelove  iz Muke Isusove s ulogom Isusa, Gospe i rimskih vojnika, sudjelovalo devedeset izvođača. Dok je imotski crkveni zbor Gospe od Anđela pjevao korizmene pjesme, razni su kantači (pjevači) iz župa Imotske krajine (Slivno, Krstatice, Zagvozd, Zmijavci, Runovići…), svatko prema svojoj tradiciji i napjevu „kantali“ stihove iz Muke Isusove. Slivanjsku  župu su zastupali Ante (Roša) Radalj, Ante Lozina i Gojko Lozina. Ovaj koncert uistinu je bio veliki događaj za župu Slivno i snažna korizmena priprava za Veliki tjedan i Uskrs.

Projekt se nastavlja, u utorak 9. travnja u Osnovnoj školi „Tin Ujević” u Krivodolu (župa Poljica Imotska) gdje će se održati izložba i glazbena radionica „Kantanje”, a nakon toga u 19.30 sati u crkvi Kraljice Hrvata u Grubinama (župa Podbablje) svečani koncert „Uputi se tužna Mati”. U srijedu 10.travnja je u Zmijavcima. Nakon izložbe i glazbene radionice „Kantanje” koja će se održati u OŠ „Zmijavci” slijedi koncert „Uputi se tužna Mati” u crkvi Svih svetih u Zmijavcima, a predviđeni početak je u 19.30 sati.

Na Cvjetnicu, 14. travnja, u Imotskom će se održati tradicionalno uprizorenje „Muka Gospodina našega Isusa Krista” u 20 sati, a na Veliki utorak 16. travnja 18.30 sati održat će se svečani mimohod kantača predvođen Gradskom glazbom Imotski i Zborom Gospe od Anđela u Imotskom, a u 19 sati slavi se misa u crkvi Sv. Franje u Imotskom, a nakon nje i predstavljanje glazbenog fenomena kantanja te koncert „Sine Božji budi faljen”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja