Budi dio naše mreže

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja prvog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Mate Kolak, pavlin.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Na kraju smo prvoga korizmenog tjedna i prošlo je prvih deset dana ovih e-duhovnih vježbi, što znači da nam se sprema i nekakav test ili ispit. To nije nešto strašno čime su nas možda u školi katkada znali plašiti, nego dar nebeske milosti da vidimo gdje smo. Možda nas rezultat ovoga ispita neće zadovoljiti. Katkada ni Gospodin nije znao što učiniti s nekim ljudima da ih zadovolji (sjeti se samo Jone i njegova „pobožnoga“ raspoloženja prema gradu kamo je bio poslan naviještati spasenje). Međutim, to i nije razlog zašto pristupamo ispitu, nego, kao što sama riječ kaže, da ‘ispitamo’ stanje, da vidimo gdje smo, kako bismo mogli poduzeti slijedeće korake.

Priprema

Pokušaj pronaći, kao i do sada, mirno mjesto za ovaj susret s Gospodinom, ali neka to mjesto bude prostrano. Primjerice, tvoj radni stol, koji nije natrpano pretrpan različitim stvarima, nego uredno posložen, čist…takav da se na njemu može nešto započeti raditi. Bez obzira imaš li mogućnost biti na takvomu mjestu, pokušaj tako nešto zamisliti – da je tvoje srce kao stol za koji će Gospodin sjesti da nešto napiše, obavi, pročita, nacrta… ili možda jednostavno da se nasloni.

Čitanje: Lk 7, 36-50

U ono vrijeme neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.
Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio Prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.« Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj da i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«

Razmatranje

Jesi li došao ovamo, u razmatranje, poput farizeja ili poput ove žene?
Gdje si susreo Gospodina? U svojoj kući ili u tuđoj?
Kako si se pripremio za ovaj susret? Kao Šimun ili kao žena grešnica?
Koliko ti je Isus dragocjen (npr. od 1 do 10)?
Koliko ti je dragocjeno razmatranje o Isusu (npr. od 1 do 10)?

Još malo

Slikovito govoreći – sva su ova naša razmatranja jedan poziv Gospodinu na večeru u našoj kući, u našemu srcu. No, ako pogledamo ovu jezičnu tkaninu – priču, primjetit ćemo da se na stolu nalazi pomalo neobičan jelovnik. Nema tu govora o nekim kulinarnim delicijama, poslasticama ili raritetima (a da ne spominjem sarmu i ćevape!), ali nije da se ništa ne jede. Riječ je o drugomu jelu, o drugoj vrsti gladi. Sva ova tri glavna lika dolaze na večeru puni gladi: Šimun je gladan proroštva, žena grješnica gladna oprosta, a Isus gladan ljubavi. Upravo je glad ta koja nam otkriva i vrstu našega odnosa s Gospodinom, i s drugima. Zaustavimo se na tome kratko.

Molitva

Moliti znači čuti Božju glad! Blagoslovi Gospodina za tu milost:
Budi blagoslovljen Gospodine Isuse Kriste, što si nam otkrio svoju intimu i što dijeliš s nama svoju glad. Daj da ona i u meni raste, kako bih uvijek mogao čeznuti još više za tvojom Riječju i tvojom slavom!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja