Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić u utorak, 26. listopada, gostovali su ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar te korisnici Caritasove kuće za mlade "Da život imaju" Patrik Palić i Vjeko Kuzmanić.

/ mp

Snježana Kirinić Grubić, Vjeko Kuzmanić, s. Jelena Lončar i Patrik Palić

Prije tri godine otvorena je Caritasova kuća za mlade “Da život imaju” namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji po završetku srednje škole te nakon navršene 21. godine ako studiraju, moraju napustiti domove sustava socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji u kojima su do tada živjeli. Prema riječima s. Jelene Lončar, ova kuća je novi dom za studente i mlade slabijeg imovinskog stanja iz cijele Hrvatske koji ne ostvare pravo na studentski dom.

“Caritas već desetljećima skrbi o djecama bez roditeljske skrbi. Budući da su mladi svjesni činjenice da nakon završetka škole moraju napustiti dom socijalne ustanove neki od njih padaju završni razred ili pak pokušavaju na razne načine ostati u domu jer su u strahu što će biti nakon napuštanja toga doma. Mi im pokušavamo dati vjetar u leđa. Bilo bi žalosno da s tom djecom radimo godinama do njihove zrele dobi pa da ih izgubimo.

Stoga je nastala ideja stvoriti objekt u kojem bi mladi mogli ostati da stanu na svoje noge te da im se osigura egzistencija. Činimo sve da bi mladi mogli nastaviti sami. Naime, imali smo objekt u Selskoj ulici koji je trebao nanovo sagraditi i to smo uspjeli Božjom providnošću u suradnji s dobročiniteljima”, istaknula je s. Jelena Lončar.

Caritasova kuća za mlade “Da život imaju”

Korisnik Caritasove kuće za mlade “Da život imaju” Patrik Palić u kuću je došao 2019. kao student iz obitelji lošijeg imovinskog statusa.

“Student sam treće godine Filozofskog fakulteta Družbe Isusove. Sretan sam jer studij ide, a i Bog pomaže”, istaknuo je Palić.

Vjeko Kuzmanić došao u Caritasovu kuću početkom listopada ove godine.

“Završio sam Hotelijersko-turističku školu te sad tražim posao i čini se da bi moglo biti sve dobro”, naglasio je Kuzmanić koji je boravio u Dječjem domu “Maestral” u Splitu i udomiteljskoj obitelji.

Prema riječima s. Jelene Lončar, u Caritasovoj kući osiguran je smještaj za 27 mladih te se ondje nalazi 19 studenata i 8 mladih koji su izišli iz sustava socijalne skrbi.

“Imamo jednokrevetne i dvokrevetne sobe, a mladi mogu sebi pripremiti jelo i družiti se. Nama nije bio cilj samo dati krov nad glavom nego pružiti i potporu nego se ondje nalazi stručna podrška mladima za tekuće probleme, konkretno socijalna radnica i socijalni psiholog. Želimo ih podržati u studiranju, traženju posla i zadržavanju radnog mjesta.”

Nadodala je kako je kroz Caritasovu kuću za mlade “Da život imaju” prošlo 60 mladih.

“Ponosni smo na naše mlade i sretni što im možemo biti vjetar u leđa. Sada im je potrebno nekoliko računala kako bi im se pomoglo u studiranju i traženju posla”, poručila je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar.

Više o Caritasovoj kući za mlade “Da život imaju” doznajte OVDJE.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja