Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice, u ponedjeljak 18. listopada gostovala je najuzornija hrvatska seoska žena za 2021. godinu, Mateja Vranović.

/ fe

Petnaesti dan u listopadu obilježava kao “Dan seoske žene”, a tim se povodom već 21. godinu za redom održao i izbor za “Najuzorniju seosku ženu”, ovoga puta u Pitomači, mjestu gdje je odabrana prošlogodišnja pobjednica.

Mateja Vranović dolazi iz Gardinovca u Međimurskoj županiji, majka je trima djevojčicama, ima 31. godinu, a poticaj da se prijavi na natječaj pronašla je u svakodnevici u kojoj kao žena sa sela marljivo radi i donosi na tržište proizvode koji su plod ljubavi, truda i muke.

Dok kupci prepoznaju moj krajnji proizvod, trud se sav isplati

“Ne radim mnogo rukotvorina jer ne stignem. Ali brinem o 45 grla stoke s podmlatkom, sa suprugom obrađujem 50 hektara zemlje, sijemo mak i heljdinu kašu, proizvodimo bučino ulje i razne vrste sireva.”

Vranović je bila u radnom odnosu 11 punih godina prije nego li se odlučila baviti poljoprivredom. Rekla je kako je imala sigurnu plaću i siguran posao, koji je tijekom rodiljnog dopusta polako mijenjala za ideju o vlastitom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

“Svoju proizvodnju sireva prvi put sam registrirala na 50 litara dnevno, a dvije i pol godine kasnije imam proizvodnju od 250 litara. Ima dana koju su veoma teški. No, ako voliš svoj posao, onda ti nitko ne sjedi nad glavom i govori da nešto moraš – ja radim te stvari jer ih volim raditi. Dok kupci prepoznaju moj krajnji proizvod, trud se sav isplati.”

“Novi valovi dobrote”, Katarina Varenica i Mateja Vranović

Sir sa sjeckanom crvenom rog paprikom ponos je OPG-a Vranović. Ovaj inovativan proizvod dobitnik je i zlatne medalje “SirCroFestu”. Uz ovaj sir proizvodi i sir s koprom te sir s cimetom koji su dobitnici srebrnih medalja.

“Proizvode najčešće prodajem na kućnom pragu, vršim dostavu, ali se ne oglašavam jer jednostavno nemam potrebu, niti vremena. Imam ustaljenu bazu kupaca, ljude koji cijene moje proizvode i usmenim putem ih dalje preporučaju. Zadovoljna sam prodajom i planiram s vremenom još jedno proširenje.

Emisiju pogledajte u nastavku:

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja