Budi dio naše mreže

Na 24. rođendan Hrvatskog katoličkog radija u emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenica, u ponedjeljak 17. svibnja, gostovala je Tanja Maleš, urednica vjerskog programa HKR-a.

/ im

Tanja Maleš istaknula je kako joj je neobično naći se s druge strane mikrofona. ” Na Hrvatskom katoličkom radiju počela sam raditi nedugo nakon što je radio pokrenut. Radila sam kao vanjska suradnica još za vrijeme studija teologije u Zagrebu. Nekako imam osjećaj da me je Bog pripremio za ovo još kao srednjoškolku u mojem Đurđevcu gradu kojem sam odrastala kroz moju novinarsku srednjoškolsku aktivnost i moj lokalni radio Đurđevac. To što sam u svojoj sredini u Podravini primila samo sam za vrijeme studija nastavila na HKR-u i paralelno sam studirala i radila. I tako je nenametljivo išao taj moj studij i rad da jednostavno sada kada se osvrnem ne znam što bih drugo radila da nisam ovo”, rekla je Tanja Maleš.

“Mamine četke za kosu i bočice uvijek su bile u mojim rukama. Od malih nogu sam oponašala tete s televizije i govorila vremensku prognozu. Zanimljivo je da sam kao malena služila i mise na balkonu pa je to zaista nevjerojatan spoj. Bogu hvala da pripadam onim osobama koje u profesionalnom usmjerenju žive svoj san. Isto tako sam Bogu zahvalna što sam nekako tu odluku donosila u vrijeme kada je u Hrvatskoj bilo vrlo teško, a ja sam upijala primjere ratnih izvjestitelja i reportera. Još uvijek osjećam žar i strast bez obzira koliko je godina prošlo jer radijski posao i novinarski posao mora imati tu dimenziju”, istaknula je dugogodišnja glavna urednica vjerskog programa Hrvatskog katoličkog radija.

Katarina Varenica i Tanja Maleš

Tanja Maleš je poznata i po svome glasu za koji sama kaže da se mijenjao kako su i godine prolazile. “Zahvalna sam svojim prvim urednicima, a kasnije i onima koje sam susrela na HKR-u koji su mi pružili priliku za profesionalnu formaciju kako bih završila edukaciju za voditelja u elektroničkim medijima. Sve je išlo tako nenametljivo i meni prirodno. Tako gdje god se pružila prilika meni za usavršavanje potrudila sam se”, rekla je.

Iako Tanja Maleš radi puno toga istaknula je da joj je od svih poslova ipak najdraže petkom ujutro voditi program, a drugo otići na teren i raditi s ljudima. “Sretna sam kada mogu doživjeti ljude i to prenijeti”, istaknula je.

“Moj djetinji san bio je intervju s Ivanom Pavlom II., ali to je bilo nemoguće. Ipak, veliki dio mog uredničkog rada obilježio je Ivan Pavao II. jer sam na tu funkciju došla 2003. kada je on dolazio u Hrvatsku pa onda dolazi njegova smrt, izbor nasljednika, ali kroz sve te profesionalne izazove ja sam živjela za onaj trenutak kada će on biti proglašen blaženim, odnosno svetim. I zaista svo svoje znanje, vještine, vrijeme, radno vrijeme usmjerila sam u to očitovanje Božjeg milosrđa po Ivanu Pavlu II.. Zaista mogu reći da je moju karijeru do sada obilježio Ivan Pavao II.”, naglasila je urednica vjerskog programa HKR-a Tanja Maleš.

“Naša odgovornost je velika, ali silno sam zahvalna onima od kojih smo učili to što smo danas”, rekla je Maleš.

Katarina Varenica i Tanja Maleš

Tanja Maleš je naglasila da je posao urednika vjerskog programa prije svega pratiti što Papa radi i što namjerava raditi za dobrobit sveopće Crkve. “Pratimo i događanja Crkve u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini te što se događa s našim iseljeništvom, misijama i gdje god je naš narod i Crkva u njemu. Pratimo i društvene pojave kako bismo ih mogli komentirati ili analizirati u svjetlu nauka Crkve, odgovaramo na pitanja naših slušatelja i vidim da mi je silno važno povjerenje naših slušatelja. Moramo slušati njihove potrebe jer mi njima prenosimo. Pozvani smo ih poučavati i svjedočiti. Pozvani smo naći ravnotežu da ostanemo vjerni Crkvi kojoj služimo i da zaista budemo promicatelji istine i dobra” naglasila je.

Tanja ne samo da radi na Hrvatskom katoličkom radiju, nego radi i na Laudato TV-u . “Zahvalna sam što sam dobila povjerenje i imam osjećaj da smo mi generacija koja prva kreće u ovakav medij. Mi pripremamo teren i nemamo se kad uplašiti nego nas to sve gura naprijed. Zahvaljujući dobroj ekipi koja jako dobro radi svoj posao tako nenametljivo učim od njih i ulijevaju mi veliko povjerenje da se ne bojim onoga što ne poznajem te uvijek otkrivam nešto novo i idemo jedan korak naprijed. Uvijek pokušavamo biti bolji i idemo se usavršiti. Rad na Laudato TV-u gledam kao svojevrsni rast da mogu prenijeti ono što želim preko još jednog medija. Prije svega da to osobno doživim i budem s ljudima i da budem posrednik između sadržaja i korisnika.

Tanja Maleš je autorica je knjige “Milosrđe na kotačima” i urednica dva dokumentarna filma “Majka koja s neba silazi” i “Nikolinom Bosnom. “Slučajno sa završila u filmskom svijetu. Nikada nisam tražila neki ekskluzivan posao za sebe, ali je posao našao mene. Ne sjećam se da sam ikada na zadatak rekla da to ne želim ili neću odraditi, nego sam često nadilazila svoje ljudske snage da bih opravdala povjerenje”, istaknula je Maleš.

Tanja Maleš posvjedočila je da izrazito voli Bosnu i Hercegovinu i tamošnji narod. “Mene je Bosna i Hercegovina osvojila svojom patnjom i izdržljivošću. Kada sam upoznala te ljude koji su nerijetko u težim okolnostima nego i mi i Crkva u toj zemlji, ali i njihovu snagu ja sam se osobno uvjerila koliko Bog daje snagu i proviđa ne to materijalno, nego to nešto u duši i odlučnosti koja je ondje. Taj žar koji je ondje mene uvijek privlači da rado hodočastim, profesionalno i privatno odlazim. Taj film mi je i promijenio život. Moj privatni život je bio uvijek u službi profesionalnog i nije baš bilo mjesta za previše mojih želja i nije bilo sreće bilo je tu uspona i padova. Kada sam išla na to hodočašće upoznala sam gospodina Maleša i Nikola Tavelić je odigrao veliku ulogu. Bogu sam zahvalna što je moju šalu pretvorio u jednu stvarnost” naglasila je Tanja Maleš.

“Ja samo mogu zahvaljivati i gdje god mi se pruži prilika nešto dobro činiti”, zaključila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja