Budi dio naše mreže

Glavna urednica i direktorica Katoličke obiteljske televizije Laudato TV Ksenija Abramović bila je gošća Novih valova dobrote Hrvatskoga katoličkog radija 12. travnja.

/ hjb

Na pitanje zašto uspješna poslovna žena i direktorica tvrtke koja se bavi digitalnim rješenjima za informatičko bankarstvo pokreće katoličku televiziju, Abramović je rekla da se pokretanje Laudato TV poklopilo s procesom njenoga duhovnog sazrijevanja i susreta sa živim Bogom. “Živimo u vremenu medija, a potrebna nam je katolička televizija s duhovnim programom. Pokretanjem ovakve televizije pomogli smo, barem se nadamo, da Božja riječ i ovako, na ovaj način, dođe do našega naroda. Bio je to odgovor na potrebu trenutka, ali i moj odgovor na Božji poziv te dug i odgovor našoj Crkvi koja je stoljećima čuvala naš narod.”

Ovo je djelo Božje i, ponajprije, duhovni projekt. Nije važno što smo napravili, nego kako smo to napravili.

Dodala je da u skupom i financijski jako zahtjevnom projektu nije sama. “Naime, kad Bogu kažeš DA, On se uključuje. Materijalni dio jako je važan, ali nije najvažniji. Ovo je djelo Božje i, ponajprije, duhovni projekt. Nije važno što smo napravili, nego kako smo to napravili. U nekim trenucima, kad se nađem pred zidom, razgovaram s Isusom o tome. Iako se, kako kaže, odazvala svim srcem, u Providnosti nije jednostavno živjeti. Ta niste sami u tome – tu su i djelatnici koji svakoga 15. u mjesecu moraju primiti zasluženu plaću.”

Na pitanje je li u ovih petnaestak godina bilo teških trenutaka, odgovorila je da moramo biti uronjeni u vjeru i tu se može naći odgovor na to pitanje. Citirala je i Majku Angelicu, utemeljiteljicu EWTN mreže, koja je znala reći: “Ne bojim se umrijeti, ali bojim se da će mi moj Gospodin reći ‘Mogla si i više, da si imala više vjere.'”

Što se tiče sadašnje situacije Laudato TV, ugovor o najmu u dosadašnjim prostorima je otkazan i od 1. svibnja sele u Gračane. “Procijenjeni troškovi najma i prenamjene prostora bili su zaista veliki, ali iz dana u dan javljaju nam se donatori, jedni za knauf, drugi za kablove, treći za električarske radove… To se zove Božja konstrukcija. Ekonomija i moja prva tvrtka poznaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove. LTV ne, to je duhovni projekt”, poručila je Ksenija Abramović.

Ujedno je podsjetila da je LTV specijalizirani vjerski kanal koji emitira isključivo vjerski program. Tako svakoga jutra prenose liturgijska slavlja iz Remeta, a srijedom navečer iz Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca. Tu su i Papine audijencije srijedom. Dokumentarne filmove od EWTN dobivaju besplatno, neke kupuju u Španjolskoj i Italiji, a dijelom stvaraju i vlastitu produkciju, kako se ne bi zaboravile teme iz nacionalne i crkvene povijesti.

Nisam imala ni znanja ni novca ni jamstvo gledanosti, ničega, ali sam Gospodinu rekla: “Ti ćeš me voditi.”

Tumačeći zašto je ipak ušla u ovaj izazov 2006. godine, rekla je da je shvatila da je Hrvatska jedina zemlja u svijetu, s pretežno katoličkom većinom, koja nije imala i nema katoličku televiziju. “Obišla sam gotovo cijelu dijasporu, ali gotovo nitko mi nije vjerovao. Nisam imala ni znanja ni novca ni jamstvo gledanosti, ničega, ali sam Gospodinu rekla: ‘Ti ćeš me voditi.'”

Ističući da se LTV može gledati u cijeloj Hrvatskoj, s obzirom na prisutnost u ponudi različitih kabelskih operatera, ali i na satelitu, dodala je da zemaljsku frekvenciju, zasad, imaju za Grad Zagreb te Zagrebačku i Karlovačku županiju.

S obzirom da je geslo Laudato TV “Dobro mijenja sve”, na pitanje zašto ona čini i zašto uopće činiti dobro, gošća Novih valova dobrote rekla je da “drugačije ne zna”. Spominjući koncert “Progledaj srcem”, veliko duhovno molitveno događanje koje je, primjerice, u zagrebačkoj Areni 2018. godine okupio oko 18000 sudionika, Abramović je naglasila da se taj koncert priprema godinu dana, ali u zajedništvu i molitvenom ozračju koje se potom preslikava u Areni. Podsjetila je i da je Toni Cetinski rekao da je dvaput zaredom napunio Arenu, ali nikada nije osjetio toliku ljubav.

“Ljubav je jedina stvar koja se umnaža dijeljenjem. Već sam prodala dio svoje imovine za LTV, ali moje srce je toliko radosno kad dobijem neko pismo majke ili djeteta, kad vidite nadu, radost, Božju prisutnost po našem mediju, onda sav teret postaje slatko breme.”

Govoreći pak o pomaganju drugima, prije pokretanja televizije, primjerice Apostolima mira, crkvenim zajednicama i župama, Abramović je rekla da se vodi evanđeoskim riječima “Neka ne zna ljevica što čini desnica.” “Ljubav je jedina stvar koja se umnaža dijeljenjem. Već sam prodala dio svoje imovine za LTV, ali moje srce je toliko radosno kad dobijem neko pismo majke ili djeteta, kad vidite nadu, radost, Božju prisutnost po našem mediju, onda sav teret postaje slatko breme.”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja