Budi dio naše mreže

Prva svetica rođena u Americi uči nas kako ući u nepoznato i živjeti svoj život u potpunosti.

/ mp

Neposredno nakon Božića 1803. godine život se Elizabete Ann Seton raspao. Njezin suprug William umro je od tuberkuloze i ostala je sama odgajati njihovo petero djece. Obitelj je već pala u tešku situaciju, silazeći od imućnog bogatstva u stanje bankrota. Napustili su svoj dom u New Yorku i otplovili u Italiju u nadi da će klima pomoći Williamu da ozdravi. Umjesto toga, Elizabeth se u New York vratila kao udovica, donosi Aleteia.

Trudila se uzdržavati obitelj i zacijelo je sa strepnjom promatrala budućnost. U pismu prijatelju napisala je: “Bila sam u moru nevolja” i komentirala da je naišla na mnoštvo neodobravanja i poniženja oslanjajući se na dobrotvorne ustanove da bi preživjela.

U takvoj situaciji bilo tko osjećao bi se opravdano odustati. Elizabeta je lako mogla pasti u samosažaljenje i živjeti u gorčini. Mogla se požaliti na svoju nesreću i čak je osjećala da je život gotov prije nego što je uopće imao priliku započeti.

Umjesto toga, izabrala je izvanredan put. Umjesto toga predala se katoličkoj vjeri na koju se obratila u Italiji. Po povratku u Ameriku prihvatila je poziv da se preseli u Maryland i osnuje školu za djevojčice. Kao da to nije bilo dovoljno, utemeljila je i vjerski red, Sestre milosrdnice svetog Josipa. To je bila prva potpuno nova vjerska zajednica osnovana u Sjedinjenim Državama. Danas je Elizabeta Ann Seton svetica.

Kako je Elizabeta Ann Seton znala u koje se rizike treba upustiti?

Vrijeme je provodila moleći se. Kad joj se pružila prilika da se preseli u Maryland i postane učiteljica, znala je da je to veliki rizik i da će se njezin život promijeniti drastično. Bila je to potpuno nova škola i mogla je lako propasti, pa je njezin prvi čin bio molitva. Nakon razgovora s Bogom osjećala je da je to odgovoran rizik.

Oslanjala se na svoj sustav podrške. Dok je razmišljala o ideji uspostavljanja novog redovničkog poretka, pitala je za savjet od brojnih svećenika i drugih redovnika. Znali su više od nje koliko će biti potrebno posla da bi to uspjelo. Uz njihovo poticanje, osjećala se spremnom riskirati.

Rizici su bili usklađeni s njezinim darovima i talentima. Nije se iracionalno odlučila postati učiteljica i to iz očaja. Već je znala da ima talent za poučavanje. Jednako važno, kaže da je, dok je razmatrala tu ideju, “postala je svjesna svoje duboke želje da podučavam siromašnu djecu”. To je zvučalo kao rizik koji vrijedi poduzeti.

Zaključno: istražila je postoji li potreba koju bi se trebala zadovoljiti. Je li postojala potreba za ženskom školom? Da. Je li postojala potreba za vjerskim redom? Da. Čak i nakon što su oba projekta bila uspješna, nastavila je riskirati kako bi im pomogla da napreduju. Ona piše: “Kako se naša misija razvijala, zajednica je preuzimala nove rizike kako bi odgovorila na daljnje zahtjeve.”

Previše je jednostavno opravdavati se koliko je život bio nepravedan i usidriti se na prosječnost, ili se žaliti na tešku godinu pred nama ili se uvjeriti da je jedini način da živimo na siguran način. Činjenica je da nećemo rasti ako ne odgovaramo na izazove, a odluka o riziku ovisi samo o nama. Kao što je Elizabeta Ann Seton prilično dobro razumjela, na nama je da pogled usmjerimo u budućnost.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja