Budi dio naše mreže

U promišljanju kako smislenije i ljepše proslaviti Božić i božićne blagdane sestre Kćeri Milosrđa žele pomoći roditeljima da što je moguće bolje djeci prenesu najvažnije istine kršćanske vjere u raznim oblicima ukrašavanja svoga doma i priprave na slavlje.

/ dz

Na mrežnim stranicama Družbe Kćeri Milosrđa – Provincije Krista Kralja www.marijapropetog.hr. osvanule su prekrasne božićne kateheze koje su pripremile sestre Kćeri Milosrđa.

Nijedno slavlje u kršćanskoj crkvenoj godini nije toliko povezano s velikim očekivanjem kao slavlje rođenja Isusa Krista. Želimo savršeno postavljen stol, skladno slavlje i sretne dječje oči. Ali to ne uspijeva uvijek. Valja se prisjetiti božićnog evanđelja koje govori o poteškoćama, nepovoljnim okolnostima i mukama, ali i o radosti, sreći i miru. Marija rađa Sina usred nesavršenoga, krizom zaogrnutoga svijeta. To ne umanjuje radost rođenja Spasitelja i čuđenje nad tolikom Božjom milosti.

U promišljanju kako doživljenije proslaviti Božić i božićne blagdane sestre Kćeri Milosrđa žele pomoći roditeljima da što je moguće bolje djeci prenesu najvažnije istine kršćanske vjere u raznim oblicima ukrašavanja svoga doma i priprave na slavlje.

S. M. Juliana Beretić, s. M. Lana Pecotić, s. M. Jelena Krilić i Katica Knezović pripremile su prijedloge za proslavu Božića ove 2020. godine. Ponuđeni materijali donose poticaje za proslavu Božića, pojednostavljeno evanđelje o Isusovu rođenju (Lk 2,1-14), prijedloge za crtani film, kratku pobožnost kod kuće na Badnjak kao i slavlje Božje riječi uz koju je ponuđen i kratak razgovor.

Uz sve ovo, predložene su različite radionice u obitelji za izradu božićnoga nakita, darova, ukrasa, kao i pjesme koje se mogu pjevati dok je obitelj na okupu, a i molitve koje mogu moliti i djeca.

“Mir, blagoslov i svako dobro od Boga za sretan i svet Božić.
Nemojte o Božiću samo gledati nježno Djetešce
i pjevati mu uspavanke i kititi božićno drvce šarenim stvarčicama.
Ne smijemo misliti samo na njegov prvi dolazak
kao Djetešce Isus, već i na njegov drugi dolazak.”
bl. Marija Propetoga

Poticaji za proslavu Božića

Božić je posebno slavlje za obitelj. Slavimo Isusovo rođenje koje nam je donijelo svjetlost i radost. Svjesna priprema za slavlje Božića pomaže djeci da prepoznaju dublje značenje proslave Kristova rođenja. Naučit će da je slavlje Božića više od poklona pod božićnim drvcem. Prije svega to je iščekivanje u koje je uključeno: ukrašavanje stana ili kuće. Mogu se koristiti svijeće, zvijezde i drugi ukrasi po kući i na prozorima. Postavljanje jaslica s djecom na neko posebno mjesto u kući. Također, može se nositi svjetlo od adventskog vijenca do jaslica. Zajednički ukrašavati jelku ili bor i uz to pripovjediti značenje ovoga običaja. Svakako, zajednička molitva i slušanje božićnih pjesama mogu produbiti osjećaj svečanog iščekivanja dolaska maloga Isusa. Uz djecu možete zajednički pripremiti tekst o Isusovu rođenju, meditacije, pjesme, igrokaz ili nekog drugog oblika umjetničkog izričaja što će se u božićno vrijeme predstaviti ukućanima ili putem video zapisa odsutnima ili onima do kojih se ne može doći, možda baki i djedu.

Tko vam donosi darove za Božić?

U Hrvatskoj mali Isus donosi darove. Mnoga djeca su oduševljena time. Pišu pisma i sretni su što mali Isus točno zna njihove želje za Božić. To je igra koja mnogo usrećuje djecu i ima dugu tradiciju. U Lukinom evanđelju čitamo: »I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu« (Lk 2,7).

Sveti je Franjo Asiški 1223. godine Božić proslavio u šumskoj štalici s volom i magarcem i tako mještanima Greccija približio božićni događaj. Po uzoru na Franjine jaslice doskora su se počele praviti u crkvama i samostanima, a ubrzo i u obiteljskim domovima.

Božić i božićno vrijeme većina ljudi gleda kroz prizmu darova i darivanja. Često se to pretvara u potpunu opsesiju i nepotrebno trošenje novca i vremena. Postoji mnogo načina na koje možemo dati darove na koje se ne može staviti cijena. Božić je vrijeme koje bismo trebali posvetiti ljudima u svojoj zajednici. Bezbroj je načina na koji to možemo učiniti. Ako želimo stvarno živjeti svoju vjeru, važno je da se u ovo vrijeme posvetimo drugima u »donaciji vremena«, a još je važnije da potaknemo ljude iz svoje okoline na promjenu i na promišljanje o tome što je stvarna bit Božića.

Kako proslaviti Badnjak s djecom?

Badnjak – kratka pobožnost kod kuće

Priprema:
• adventski vijenac
• slama
• mali Isus
• za svakog člana obitelji jedna lučica ili
svijeća

Svi se okupljaju oko adventskoga vijenca na kojemu su upaljene svijeće.
Pjesma: Visom leteć  ili druga adventska pjesma. Nakon slušanja pripovijesti o Isusovom rođenju djeca pažljivo stavljaju malo slame u sredinu adventskoga vijenca ili pokraj njega. Zamišljaju da su na poljima poput pastira koji čuvaju ovce i tada se pojavi Anđeo govoreći: Ne bojte se! Evo, javljam vam radosnu vijest! Noćas se rodio Spasitelj – Isus Krist. Naći ćete ga gdje leži u jaslama! I odjednom su se i drugi anđeli pridružili i hvalili su Boga govoreći: Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima. Pastiri su odmah krenuli da vide novorođenče gdje leži u jaslama.

Neka djeca zatvore oči i zamisle da zajedno s pastirima preko polja idu prema štalici. Slijedeći zvijezdu u svojoj mašti vidjet će dijete povijeno u jasle kako im nježno govori: Volim te…

Foto: Cathopic

Svi se ti prijedlozi za proslavu Božića i božićnih blagdane u kršćanskoj obitelji nalaze na mrežnim stranicama Družbe Kćeri Milosrđa – Provincije Krista Kralja www.marijapropetog.hr.

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja