Budi dio naše mreže

Advent je savršeno vrijeme za preispitivanje srca, ali i čišćenja doma dok se pripremamo za dolazak našega Gospodina u božićno vrijeme. Crkva nam daje puno mogućnosti da razmislimo i očistimo dio prašine koja se skuplja u našoj duši. Ali što zapravo znači očistiti nešto?

/ dz

Majka Mary Francis dat će vam perspektivu koja vam treba o čistoći srca i doma, piše Aleteia.  Advent je savršeno vrijeme za preispitivanje srca i čišćenja dok se pripremamo za dolazak našega Gospodina. Ova priprema je mikrokozmos cijelog našeg života, koji provodimo pripremajući se za konačni dolazak našega Gospodina, kako prilikom naše smrti, tako i na kraju vremena. Crkva nam daje puno mogućnosti da razmislimo i očistimo dio prašine koja se skuplja u našoj duši. Ali što zapravo znači očistiti nešto? Moja supruga i ja imamo petero djece mlađe od šest godina. Ako posjetite naš dom tijekom dana, pronaći ćete radostan kaos u našem domu. Igračke, buka, ljepljive ruke i sve vrste mirisa. 

Održavanje čiste kuće u “kućnoj Crkvi” ponekad može biti izvor frustracije za odrasle.

U svojoj knjizi, Dođi, Gospodine Isuse: Meditacije o umijeću čekanja, Majka Mary Francis nudi jedinstvenu perspektivu o održavanju čiste kuće:

“Što podrazumijevamo pod čistom kućom? Što podrazumijevamo pod čistom kuhinjom? Može postojati nešto što izgleda poput čistoće, samo zato što se ništa ne događa … na primjer, postoje dva načina na koja biste mogli dobiti čistu kuhinju. Jedno je da kuhar tamo nikad ništa ne radi; da se tamo nikad ne skuha nijedno jelo. Sve je na svom mjestu i nikad se ne vadi. Posla nema. Nema ljubavi.”

Istinski očistiti nešto podrazumijeva da je nešto postalo neuredno. Soba za igračke postaje neuredna jer su se u njoj igrala djeca. Naravno, mogli biste imati savršeno besprijekornu sobu za igračke ako ste zaključali kantu za igračke, a igračke nikada nisu dirali.

Majka Mary nastavlja:

“Zatim tu je kuhinja koja je rezultat ljubavnog ponašanja, nakon što je došlo do izlijevanja; neka vrela tava koja je prekipjela. Puno se posla nastavilo, a gdje god se ljudski posao odvijao, uvijek će doći do izlijevanja … ali onda se sve to poslije očisti. To je vrlo različita vrsta čiste kuhinje od prve vrste.”

Moja omiljena TV emisija je  Svi vole Raymonda. Ray, njegova supruga Deborah i njihova djeca žive preko puta njegovih roditelja, Franka i Marie. Marie je klasična domaćica koja se ponosi besprijekorno čistom kućom. U jednoj epizodi obitelj je izaziva da ukloni plastične navlake s kauča u dnevnoj sobi. Deborah kaže da više voli “vrijeme provoditi uživajući [moju obitelj], a ne sterilizirajući ih!” Marie na kraju popusti i ukloni navlaku s sofe. Rayov brat Robert nagovara: “Ali gdje ćemo sjesti?”

Majka Mary Francis meditira upravo o ovoj situaciji:

Tada je tu i čista kuća. O stvarima o kojima smo čuli, čitali i drhtali: Žene koje su toliko opterećene da imaju besprijekorno čistu kuću, jer tamo zapravo nitko ne smije živjeti slobodno. Imati život u svojim domovima znači imati ljubav u svojim domovima. A da bi imali ljubavi, ljudska bića trebaju sudjelovati i dijeliti život jedni s drugima. A ljudi su nesavršena stvorenja. Zaista čista kuća je lijepa nesavršena kuća.

Nastavlja sa svojim razmišljanjem:

Mogli biste imati vrlo čisto posuđe ako nikada nikoga niste nahranili. Mogli biste imati blistavu peć ako se na njoj nikad ništa ne kuha. Ali može postojati kuća koja je tako lijepo čista jer majka uvijek čisti neizbježne nerede koje ljudski život podrazumijeva – sretne malene poremećaje koji dolaze s ljudskim životom i nerede koji možda nisu trebali biti napravljeni. ali onda je to je sasvim druga vrsta čiste kuće. Advent je sezona čišćenja. Mogli bismo (u teoriji) imati, kako se čini, savršeno čista srca da sjedimo uspavani i ne radimo apsolutno ništa, ali to bi bilo ono na što papa Franjo često upozorava: Crkva (ili u našim individualnim životima, srce) koja je zaključana, koja ne riskira izlazeći tražiti Onoga koji je rođen u staji i hodao prašnjavim ceste do Križa.

Traženje Gospodinova oproštenja pokajanjem za svoje grijehe uistinu čisti naša srca, umove i duše. Tijekom ove sezone iščekivanja, uzmimo vrijeme da stvorimo uistinu čisto srce.

Ili, kako bi rekla majka Mary:

“Ništa drugo ne bi se moglo podrazumijevati pod „čistim srcem“, već pod „očišćenim srcem“. Ako pravednik padne sedam puta dnevno, tada može imati čisto srce samo ako sedam puta zatraži oprost, izvrši sedam čvrstih spokora i sedam opredjeljenja za novi početak. Tada ima očišćeno srce.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja