Budi dio naše mreže

Učinimo 2021. godinu godinom kojom ćemo biti zadovoljni

Ako nas je 2020. ičemu naučila, to je da se naši planovi mogu raspasti u sekundi. Kako ovu godinu učiniti godinom zadovoljstva bez obzira na to što se dogodilo? Što ako je ovo godina u kojoj ćemo se naučiti zadovoljiti onim gdje jesmo, čak i kad se stvari raspadaju gdjegod pogledamo?

/ vž
Poput mene, piše Cecilia Pigg za Aleteiu, vjerojatno ste i vi 2020. zbog pandemije morali improvizirati i otkriti sve moguće nove normale na svim područjima života. Suočavanje s promjenama bilo je teško i zamorno. A da se i ne govori o podijeljenosti u komunikaciji, bilo u osobnim razgovorima bilo na društvenim mrežama, gdje svi imaju oprečna mišljenja o tome kako donijeti razboritu odluku i ostati siguran u svakoj situaciji.
Međutim, ni sada, kada smo u tome gotovo cijelu godinu, ne čini se da ćemo se uskoro vratiti u normalu. Dakle, u posljednje vrijeme razmišljam: kako prihvatiti još jednu godinu potencijalne ludosti? Pitam se, što ako je ovo godina u kojoj ćemo se naučiti zadovoljiti onim gdje jesmo, čak i kad se stvari raspadaju gdjegod pogledamo? Što ako je ovo godina u kojoj ćemo pronaći mir u kaosu ako ostanemo utemeljeni u dobrim stvarima koje imamo u životu? Kako 2021. učiniti godinom kojom ćemo biti zadovoljni?

Svaki dan zapišite jednu stvar na kojoj ste zahvalni

Počnite pisati dnevnik zahvalnosti ili napunite staklenku papirićima s vašim svakodnevnim “hvala”. Svaki dan zabilježite ono na čemu ste zahvalni. Odaberite nešto fizičko poput papira ili računalnog dokumenta kako biste se na kraju godine mogli osvrnuti na 365 svijetlih točaka 2021. godine.

Zahvalite glasno i iskreno barem jednom tjedno

Uspostavite kontakt očima i zahvalite nekome barem jednom tjedno. To može biti stranac u trgovini, dostavljač kod preuzimanja namirnica ili član obitelji kod kuće, ali ne dopustite da prođe više od sedam dana, a da nekome ne izrazite zahvalnost. Glasno i iskreno izgovaranje riječi “hvala” možda više znači vama nego osobi kojoj zahvaljujete, ali sigurno će i ona to cijeniti.

Napišite zahvalnicu jednom mjesečno

Kome biste uputili zahvalu ovaj mjesec? Zapitajte se to svaki put kada okrenete stranicu na zidnom kalendaru (koriste li i drugi ljudi zidne kalendare ili sam to samo ja?). A zatim odvojite malo vremena da zapišete svoje misli i osjećaje zahvalnosti.

Provjeravajte svoje nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo može potrajati dok polako raste i raste sve dok ne dođe do vrhunca. Ako se svakih nekoliko mjeseci ulovite u osjećajima nezadovoljstva, ne dopustite im da se razbuktaju. Zapitajte se na koga ili na što je usmjereno vaše nezadovoljstvo. U većini slučajeva najbolje je izravno se suočiti s osobom ili situacijom s kojom se borite. Sljedeći je korak razumjeti da su uzroci nezadovoljstva u vašim neutemeljenim i pogrešnim očekivanjima ili neki osobni propusti. Promjena pogleda na situaciju možda je sve što trebate učiniti.

Pročitajte knjigu oca Jacquesa Phillipea

Bilo koja knjiga ovog francuskog svećenika vjerojatno je dobar izbor, ali ove godine pročitajte njegovu knjigu “Traži mir i idi za njim”. Kratko je, jednostavno, ali vrlo duboko. A ako osjećate da zaostajete u izražavanju zahvalnosti, svakodnevno čitanje nekoliko stranica ove knjige pomoći će vam da se ponovno usredotočite i usredsredite svoje srce.
 
2020. je bio ludi kovitlac, a ako ste se nekako izvukli iz tog vira, dobro ste učinili. Ali, sad kad ste to proživjeli ne morate se s tim nositi i ove godine. Živite je dobro i ne dopustite da vas neočekivani događaji svladaju i pobijede. Svugdje i uvijek ima milosti i ljepote jer Isus je pobijedio u bitci i poslao Duha svetoga da bude s nama. Evo, sve do 2021. godine.

Foto: Pexels

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja