Budi dio naše mreže

Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba obilježava se u posljednjem tjednu rujna, s ciljem da javnost obrati pozornost na probleme i potrebe koji se javljaju kod gluhih osoba.

/ hjb

Prvi svjetski kongres Svjetske federacije gluhih (WFD) održan je u rujnu 1951. godine, kada je donesena odluka da se proslava Dana gluhih održava u rujnu. Svjetska federacija prvi je put Međunarodni dan gluhih obilježila 1958. godine. Od tada se obilježava svake zadnje subote u rujnu. Kasnije je dan produžen na “tjedan”. Hrvatski savez gluhih i nagluhih je krovna organizacija koja u Hrvatskoj okuplja osobe s oštećenjem sluha.

Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana i tjedna gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba. Također se želi poboljšati njihov položaj u društvu i kvaliteta života.

U svijetu živi oko 72 milijuna gluhih osoba, a u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog registra za osobe s invaliditetom, 13.460 osoba s težim oštećenjem sluha.

Kada je potrebno, Svjetska federacija gluhih primjenjuje posebne pravne ili upravne mjere kako bi osigurala da gluhe osobe u svakoj zemlji imaju pravo na očuvanje vlastitoga znakovnog jezika, svoje organizacije te kulturne i druge aktivnosti.

Svjetski znakovni jezici / Foto: www.wfdeaf.org

Važnost znakovnog jezika za gluhe osobe

Prioriteti za gluhe osobe u zemljama u razvoju su prava na znakovni jezik, ostvarenje jednakih mogućnosti u svim područjima života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama. Hrvatski znakovni jezik je sustav vizualnih znakova koji tvore koncept (smisao) riječi uz pomoć posebnog položaja šake, orijentacije, položaja i smjera pokreta ruke. Uključuje i držanje tijela i glave te izraz lica koji daju intonaciju. Najčešće se koristi u obiteljima u kojima je dvoje ili više gluhih osoba te u zajednicama gluhih (društvima, klubovima, sportskim i kulturnim sekcijama).

Hrvatska jednoručna abeceda / Foto: huoosbbz.hr

Potrebno je što prije započeti s ranom intervencijom radi normalnog razvoja gluhe, gluhoslijepe i nagluhe djece, kako bi se uključili u dječje vrtiće uz prevoditelje znakovnog jezika. Znakovni hrvatski je najčešći oblik komunikacije u gluhoslijepih osoba koje su relativno dobro usvojile hrvatski jezik te se potpomažu pojedinim znakovima hrvatskoga znakovnog jezika. Kombinira se očitavanjem s usana i istovremenim korištenjem pojedinih znakova koji slijede red riječi na hrvatskom jeziku.

Međunarodni tjedan gluhih različitim aktivnostima slave zajednice gluhih osoba diljem svijeta.

Tim aktivnostima pozivaju se svi zainteresirani: obitelji, vršnjaci, državna tijela, profesionalni tumači/prevoditelji znakovnih jezika i organizacije osoba s invaliditetom.

Međunarodni dan znakovnih jezika

Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih / Foto: wfdeaf.org

Kao dio Međunarodnog tjedna gluhih, svake se godine 23. rujna slavi Međunarodni dan znakovnih jezika, koji je priznala Opća skupština UN-a. Cilj proslave ovog dana je podići svijest o znakovnim jezicima i jačati njihov status. Znakovni jezik nužan je preduvjet koji osigurava potpuno uključivanje gluhih u zajednicu i potpuno ostvarivanje ljudskih prava gluhih.

Država treba pružiti potporu za rano učenje znakovnog jezika, omogućiti inkluzivno, kvalitetno i dvojezično obrazovanje i pružati financijsku podršku za profesionalnu obuku tumača/prevoditelja znakovnog jezika.

Nužno je zakonski prepoznati znakovne jezike kao službene jezike kako bi se gluhe osobe uključile u društvo. To zakonsko priznanje pomaže u provedbi i ostvarenju prava istaknuta Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Dodajmo ovome da je Hrvatski sabor hrvatski znakovni jezik 10. srpnja 2015. priznao Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj. Iako zakonski priznat, potrebna je stalna popularizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti hrvatskoga znakovnog jezika za zajednicu gluhih.

PODRŽIMO na svaki način naše sugrađane s oštećenjem sluha!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja