Budi dio naše mreže

Prije borbe protiv vanjskih prijetnji prvo moramo pogledati u svoje srce da vidimo što se mora promijeniti.

/ mp

Borba protiv nepravde u svijetu vrijedan je pothvat i bitan dio evanđeoske poruke. Međutim, Isusova metoda borbe nije ono što bismo mogli pomisliti, donosi Aleteia.

Prije svega, Isus nas potiče da napravimo osobni inventar, gledajući u vlastita srca prije nego što krenemo ispravljati ono što drugi rade.

“Što vidiš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svojemu ne osjećas? Ili kako možeš reći bratu svojemu: “Daj da izvadim trun iz oka tvojega, a eto brvno u oku tvojemu? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svojega! Tada ćeš vidjeti, kako da izvadiš trun iz oka brata svojega.” (Matej 7, 3-5)

Relativno je lako zagovarati nečija prava i boriti se protiv nepravde koja se događa u svijetu. Ipak, mnogo je teže pogledati vlastiti život i vidjeti jesmo li zaista u skladu s onim protiv čega propovijedamo.

Jedan od razloga zašto je to važno jest taj što će naša poruka neće pasti na plodno tlo ako prvo ne otkrijemo ono što propovijedamo. Sveti Pavao VI. je o tome pisao u svojoj enciklici Evangelii nuntiandi – Naviještanje evanđelja:

“Suvremeni čovjek više sluša svjedočanstva nego učitelje, a ako ih sluša, to je zato što su i sami svjedočili.”

Moramo svjedočiti onome čemu vjerujemo kako bismo mogli reći drugima što da rade. Drugo, trebamo se obazirati stalno na Isusove riječi kada je rekao kako će nam biti suđeno na kraju vremena.

“Tada će ga upitati pravednici: ‘Gospodine, kad smo te vidjeli gladna, i dali ti jesti, ili žedna, i dali ti piti? Kad smo te vidjeli stranca, i primili te na konak? ili gola, i zaodjeli te? Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi?’ Kralj će im odgovoriti: ‘Zaista, kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste učinili meni.'” (Matej, 25, 37-40)

Dobročinstvo prema drugima mora biti na čelu svake borbe za nepravdu. To bi trebalo oblikovati naša stajališta, ali i naše postupke.

Ne možete se učinkovito „boriti vatrom s vatrom“, kako to kaže izreka. Samo će se zapaliti više plamena i vatra će biti veća.

Umjesto toga, trebamo se boriti protiv nepravde prvo gledajući u svoje srce, ispravljajući ono što ondje nalazimo, a zatim ući u duh dobrotvornosti kako bismo unijeli mir u svijet.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja