Vrijedna redovnica družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja Nikolina Rop kuha već gotovo pedesetak godina, počevši od rodne kuće, gdje je vrlo brzo pokazala zanimanje i talent za kuhanje, zatim u srednjoj školi, pa nekoliko godina u kuhinjama različitih austrijskih turističkih destinacija, a zatim u samostanima njezine provincije. Zahvaljujući "Kuharici sestre Nikoline" i njezinim receptima neće samo mnogi naučiti pripremati ukusna i hranjiva jela, ili se pak dodatno usavršiti u kuharskom umijeću, nego će i domovi zadobiti miris i toplinu. Donosimo ideju za nedjeljni ručak!
Sastojci:
1 kg mesa
(pureća prsa, teletina itd.)
6 dag hamburgera (slanine)
5 dag šunke
6 dag mrkve
3 češnja češnjaka
5 dag kiselih krastavaca
2 žlice ulja
sol
papar
zaimača juhe ili vode
Za zgušnjavanje:
2 žlice kiseloga vrhnja malo senfa
1 žlica pasirane rajčice
1 žličica brašna
4 žlice juhe, vode ili soka od pečenja
Priprema:
Očišćen komad telećeg mesa (svinjskog karea ili purećih prsa) špikujemo sa svih strana slaninom, šunkom, kiselim krastavcima i napola kuhanim mrkvama. Tako pripremljeno meso posolimo, popaprimo i ispržimo na vrućem ulju. Sa strane dodamo ostatke nasjeckane slanine i povrća te zgnječeni češnjak. Dodamo zaimaču juhe ili vode, pokrijemo i dinstamo dok ne omekša (ovisno o vrsti i starosti mesa).
Tijekom dinstanja meso više pute okrenemo i dodamo juhu. Na kraju u sok od pečenja dodamo smjesu za zgušnjavanje: u lončiću razmutimo kiselo vrhnje, senf, pasiranu rajčicu, brašno i kada postane glatko dolijemo malo juhe ili vode ili soka od pečenja. Smjesa mora biti dobro promiješana i rijetka inače će u umaku ostati grudice. Kada prokuha, jelo maknemo s vatre. Umak izlijemo na tanjur za posluživanje i po njemu posložimo narezanu pečenku.
Bogato ilustriranu knjigu “Kuharica sestre Nikoline”, u tvrdom uvezu i s preko 555 tradicionalnih i isprobanih recepata u modernome ruhu potražite na linku ovdje.