Budi dio naše mreže

Zašto postoji emisija "Bioetička minuta"?

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija u utorak dr. Jasenka Markeljević posvetila je zašto postoji ta emisija.

/ mp

Nakon dvomjesečne ljetne stanke, podsjetimo se zašto smo organizirali “Bioetičku minutu”.

Fenomen globalizacije i digitailizacije u komunikaciji u funkciji transformiranja ljudske biti,  ubrzali su transformaciju naše sadašnjosti i viziju naše budućnosti. Uvažavajući ulogu medija u oblikovanju naših stajališta i javnog mijenja, ideja je bila približiti našim sušateljima bioetiku u dijalogu argumenata znanosti i vjere, svijesti i savjesti, morala i prava. Polazeći od civilizacijskog dosega koji se ogleda u zaštiti nerođenih i nemoćnih osoba i njihovih prava na dostojanstven život ideja je bila u “Bioetičkim minutama” osvijestiti vrijednost ljudskog života u području znanosti, zdravstva, kulture i medija.

U povodu 75. rođendana mons. prof. dr. sc. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa u miru, jednog od utemeljitelja i dugogodišnjeg duhovnika Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD-a) i Europske udruge katoličkih liječnika, zahvalni za oblikovanje identiteta katoličkih liječnika u Hrvatskoj, Europi i svijetu, za  afirmaciju svetosti ljudske osobe i dostojanstva života podsjetimo se misli mons.  Pozaića:

Društveno-politička zajednica koja samo u teoriji prihvaća vrednote kao što su dostojanstvo osobe, pravda i mir, a u praksi prihvaća i toleira najrazličitije oblike nepoštovanja i povrede ljudskog života, ne može imati ni sigurnu sadašnjost ni sigurnu budućnost“ (u povodu obilježavanja 25. godišnjice HKLD-a). 

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja