Budi dio naše mreže

Posljednju "Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija ove godine, u utorak 15. prosinca, dr. Jasenka Markeljević posvetila je revitalizaciji dostojanstva osobe i općeg dobra u objavama međunarodnih institucija.

/ mp

U posljednjoj “Bioetičkoj minuti” ove godine, u iščekivanju svete božićne noći, u sjeni polemika o cjepivu, potresu i neizvjesnosti drugog vala pandemije – budimo zahvalni za revitalizaciju dostojanstva osobe i općeg dobra u objavama međunarodnih institucija. U ovoj povijesno posebnoj  2020. godini, odjeknula je osuda surogat majčinstva i liberalne eugenike, odluka američke administracije o zaštiti prava liječnika na priziv savjesti, objava Ženevske deklaracije o konsenzusu u promicanju zdravlja žena i jačanju obitelji s naglaskom na dostojanstvo osobe,  definicija pobačaja koji nije ljudsko niti međunarodno pravo, povezivanje teološke i sekularne bioetike i dodjela prestižne Templetonove nagrade genetičaru i liječniku, direktoru  američkog Nacionalnog instituta za zdravlje Francisu Collinsu za integriranje vjere i znanosti (BM od 24.ožujka, 5. svibnja, 9. 16. i 30. lipnja, 3. i 10. studenog, 1. prosinca).

Dominantnu  paradigmu autonomije  zamijenilo je načelo solidarnosti objavljeno na sastanku vodećih bioetičara svijeta, u Ženevi  u organizaciji Globalnog  foruma za istraživanje i inovacije Svjetske zdravstvene organizacije održanom počekom ove godine (WHO GloPID COVID-19, 11.-12. Feb, 2020), potom i u znanstvenom časopisu   Public Health Ethics, (Vol 13 (2):127-31, July 2020).

U odsjaju svijeća adventa, simbolima ljubavi, nade, radosti i mira podsjetimo se misli pape u miru, Benedikta XVI. u knjizi “Božićni blagoslov”:

“On je došao kao dijete da slomi našu oholost. Možda bismo prije pokleknuli pred moći, pred mudrošću. No on ne želi našu kapitulaciju, nego našu ljubav. Dopustimo, dakle, da radost  ovoga dana mirno uđe u našu dušu. Ona nije iluzija. Ona je istina. Jer istina- posljednja, stvarna- jest lijepa. I ona je dobra. U susretu s njom ljudi postaju dobrima. Ona govori iz Djeteta koje je Božji vlastiti sin” (Josip Ratzinger, KS 2005, str. 99).

Svjetlo svete božićne noći neka nam svima obasja novu 2021. godinu!

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja