Budi dio naše mreže

Bioetičku minutu Hrvatskoga katoličkog radija u utorak, 16. veljače, dr. Jasenka Markeljević posvetila je proslavi Stepinčeva.

/ mp

Tijekom proteklog tjedna, svečano je obilježeno Stepinčevo diljem Hrvatske, u svetištima i medijima, u homilijama i  našim srcima – zahvaljujući i ljubavi naših roditelja, svjedocima povijesti.   

Ispred ranjene katedrale, u suton 10. veljače, tišinu plavetnila  obasjao je zlatni kip Majke Božje okružen anđelima, čudesno sačuvan u razornom potresu 1880. godine. U  homiliji kardinala Josipa Bozanića svjedočili smo autentičnom izričaju Istine, u mislima i djelima bl. kardinala Alozija Stepinca. Njegova rečenica izrečena na montiranom suđenju: „Moja savjest je čista“ odjekuje i danas u ovo doba dvojbi  i neizvjesnosti  pozivajući  nas  obnovu naše savjesti. U vihoru rata bio je svjetlo u životu više od 250 Židova spašenih zahvaljujući utočištu i suradnji sa prim. dr.  Milanom Žepićem i drugim lijčnicima u bolnici „Sestara milosrdnica“. Dokumentarni film „Stepinac: kardinal i njegova savjest“, premijerno prikazan u HNK  u povodu 60. godišnjice preminuća blaženika, ove godine i na HRT-u, svjedoči o snazi Istine koja nadilazi totalitarne ideologije nacizma i komunizma. 

“Na svjetlo dana izašla su nova svjedočanstva o njegovom zauzimanju za sve ljude, o njegovoj svetosti. Slijedeći primjer bl. Alojzija, odgovorimo dostojno kršćanina u danom trenutku naše povijesti“, istaknuo je pomoćni biskup zagrebački msgn. Mijo Gorski na homiliji uoči Stepinčeva. Njegova  Ekselencija apostolski nuncij u Hrvatskoj msgn. Giorgio Lingua, koji  je predvodio svečano središnje misno slavlje u Župi Presvetog trojstva u Krašiću, u emisiji na HRT- u izjavio je:  „Koliko aktualnosti ima u  njegovim riječima! Zadivljuje snaga i jasnoća s kojima izgovara te snažne poruke, bez straha od posljedica. Želio bih biti u svom poslanju poput Njega  da uvijek mogu reći: ‘Moja savjest je čista’.” 

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja