Budi dio naše mreže

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija u utorak, 19. siječnja, dr. Jasenka Markeljević posvetila je aktualnoj situaciji.

/ mp

U vrtlogu  zbivanja uslijed potresa i pandemije bolesti Covid-19 postavlja se pitanje  postoji li svijest o etičkom i pravnom uporištu u  interpretaciji autonomije i solidarnosti na osobnoj i institucionalnoj razini? Postoji li suglasje o dobrobiti ljudskog bića u odnosu na interese društva i znanosti? Suglasje o osobnoj, obiteljskoj i  duhovnoj   dobrobiti pojedinca u odnosu na dobrobit  javno-zdravstvenih, političkih i ekonomskih institucija?

Pod dojmom solidarnosti potaknute razornim posljedicama potresa na ljudske živote, njihove  domove i institucije  diljem Banovine,  zapanjuje lakoća online pobune gledatelja na emitiranje spota na  HRT-u „Dajem ti srce zemljo moja“,  spota koji narušava ljepotu njihovog života – i njihovu autonomiju.  Iako osmišljen  u sklopu hvale vrijedne humanitarne akcije Vlade RH „Uz nas niste sami“, spot koji svjedoči o tisućama u trenu urušenih života  –  nenadano je utihnuo. 

Zapanjuje lakoća kojom se polarizira javno mnijenje u polemikama u medijima na temu moralnih  i znanstvenih  implikacija primjene cjepiva za zaštitu od bolesti Covid-19, u odnosu na tehnologiju proizvodnje, djelotvornosti i odgovornosti u odnosu na  moguće posljedice.

Imperativ istine u kontekstu  autonomije i solidarnosti,  dobrobiti pojedinca i institucija utemeljen u međunarodnim  pravnim i teološkim  dokumentima izvire iz dijaloga naše svijesti i savjesti, vjere i znanosti.

(Konvencija o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine: „Interesi i dobrobit ljudskog bića nadređeni su interesima društva i znanosti“, Enciklika  Evangelium vitae: Ljudsko dostojanstvo je nepovredivo, život  je svet i nepovrediv. Individualna odgovornost u neodvojivoj je vezi s istinom“, PAV 2005., 2017.)

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja