Budi dio naše mreže

Intenzivan, bolan, dubok i istodobno natopljen nadom, film 'Dear Child' govori o životu misionara o. Renata Chiere i njegove 'djece ulice' kojima se posvetio i nastavlja posvećivati čitav svoj život, ne štedeći energiju, čak ni sada kad se približava prekretnici od 80 godina.

/ ts

Film Dear Child o “djeci ulice” i djelu talijanskog misionara Renata Chiere u Brazilu osvojio je nagradu za najbolji film UNICEF-a 2021., piše Vatican News.

“Suočeni smo s vrlo teškim vremenima u Brazilu gdje vlada kriza osnovnih vrijednosti. Gubimo sposobnost voljeti.” Topao i gostoljubiv glas oca Renata Chiere, svećenika iz Pijemonta koji 40 godina djeluje u Brazilu, zajedno s ‘djecom ulice’ vodi i prati slike filma Dear Child (Drago dijete) redatelja Luke Ammendole. Intenzivan, bolan, dubok i istodobno natopljen nadom, film govori o životu ovog misionara i njegove djece, njegovih meninos de rua (djeca ulice) kojima se posvetio i nastavlja posvećivati čitav svoj život, ne štedeći energiju, čak ni sada kad se približava prekretnici od 80 godina. Film je dobio brojne nagrade u Italiji i izvan nje, među kojima je najznačajnija ona za najbolji film UNICEF-a 2021. dodijeljena u lipnju na Ferrara Film Festivalu. “Za UNICEF – stoji u obrazloženju – dijete je dijete, nema razlike gdje se rodilo ili odrastalo, jer ima ista neupitna prava i zaslužuje prave prilike.” Priča je to, nastavlja Fond Ujedinjenih naroda za djecu, “koja nam prikazuje brigu, ljubav i predanost svećenika oca Renata Chiere za oporavak skupine djece, spašene od droge, nasilja i napuštenosti.”

Otac Renato Chiera s napuštenima / Foto: Vatican Media

Film smješten u Casa do Menor koju je otac Chiera osnovao u Baixada Fluminense, velikom, napaćenom i nasilnom predgrađu Rio de Janeira, donosi priče mladih koji su već u adolescenciji prošli sve vrste nasilja i nekoliko puta bili nadomak smrti. Tales sa 16 godina već iza sebe ima život trgovca drogom; godinu dana stariji Josue postao je ovisan o drogi; Vagneru je u dobi od 14 godina glava ucijenjena, “osuđuju ga” odredi smrti koji “čiste” predgrađa brazilske metropole od tih ​”opasnih” mladih ljudi koje nitko ne želi. “Najveća tragedija – kaže otac Renato Chiera – nije biti siromašan, već biti dijete, ne osjećati se voljeno. Naš pedagoški i psihološki pristup zacjeljuje te rane blizinom nekoga zbog koga se osjećaju kao voljeno dijete. Zbog toga se trudim biti otac ove djece koju nitko ne voli i učiniti da se oni osjećaju djecom Oca svih nas.”

Djeca, obitelji i volonteri u Casa do menor / Foto: Vatican Media

Dear Child – objašnjava misionar – u sebi nosi vrlo duboku i aktualnu poruku koja ima vrijednost ne samo zbog gorkog stanja brazilskih slamova. To je uranjanje u svijet marginalizacije i napuštenosti koji je mnogima nepoznat. To može poljuljati savjest i potaknuti na akciju.”

Otac Renato Chiera s djecom u Casa do menor / Foto: Vatican Media

Otac Renato se nada da će nas film “natjerati da razmislimo o surovoj stvarnosti djece bez očeva. I očeva koji ne prihvaćaju svoju djecu .” Kao osnivač Casa do Menor mora imati hrabrosti “vidjeti posljedice ovog nedostatka kod djece.” U Brazilu kao i u ostatku svijeta – njegov je snažan apel – moramo slušati vapaj mladih. Što nam žele reći? Što nam govore u svojim poteškoćama? I moramo se sjetiti onoga što je govorio sveti Ivan Bosco: Nije dovoljno voljeti dijete, potrebno je osluhnuti osjeća li se voljeno.”

Otac Renato Chiera / Foto: Vatican Media

Film je stoga prilika za promišljanje o stvarnosti djece u raznim okolnostima, ne samo u ovom ekstremnom i dramatičnom “djece ulice“. Otac Chiera je uvjeren da “ljubav pobjeđuje nasilje” i, unatoč svakodnevnoj boli kojoj svjedoči na periferiji Rija, ne gubi nadu. “Mi – kaže – imamo nadu jer vjerujemo u Uskrsloga, mi smo u Božjim rukama.” Otuda njegov poziv da ovaj film prikaže mladima, obiteljima, svećenicima i katehetama, naravno i u školama. Sanja također da ovaj film pogleda i papa Franjo koji je tako pažljiv i blizak dječjoj patnji. Misionar također ima riječi zahvalnosti za redatelja Lucu Ammendolu, “osobu duboke osjetljivosti za ljudske patnje sposobnu pažljivo uhvatiti neprimjetne detalje.” I sam Ammendola je potvrdio da ovim filmom želi pomoći rad oca Chiere te posvjedočio da je snimanje ovog filma bilo snažno iskustvo. “Život je jednostavan, rekao mi je otac Renato kad smo se prvi put sreli – prisjeća se redatelj – mi smo ti koji smo ga odlučili zakomplicirati. Sve što moramo učiniti jest ljubiti. No teško je naučiti kako voljeti.” Možda je upravo to najveći plod ovog filma koji nam u svakoj od svojih 76 minuta pruža iskustvo, dramatično i zadivljujuće poput života, uz koje možemo naučiti ili ponovno naučiti voljeti.

Najavu filma Dear Child pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja