Budi dio naše mreže

Zelena oaza Samobora: Park-šuma Tepec-Palačnik-Stražnik

Dolazi nam proljeće pa tako i ljepše vrijeme. Predstavljamo stoga zelenu oazu Samobora Park-šumu Tepec-Palačnik-Stražnik.

/ mp

Prema riječima višeg stručnog suradnika pri Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije Borisa Gerenčevića, područje Tepec-Palačnik-Stražnik zaštićeno je 1970. godine.

“Park-šuma Tepec-Palačnik-Stražnik ukupne je površine 350,15 ha, a sastoji se od tri dijela: dio Tepec, zvan Anindol (po kapelici sv. Ane) obrastao je podignutom kulturom različitih vrsta četinjača i to: smreka, bor, borovac, ariš, kesten i hrast te predstavlja omiljeno šetalište. U šumi Tepec nalaze se i ostaci starog grada Samobora koji datira iz 13 stoljeća. Palačnik je prirodna, vrlo kvalitetna šuma bukve s ponešto unesene crnogo-rice, dok je sunčani Stražnik sav pod kulturom crnog bora, sa znatno manje smreke i ariša te s nešto pitomog kestena i hrasta kitnjaka s ponekim stablom medunca. Navedeni šumski predjeli su prepoznatljiva krajobrazna cjelina grada Samobora”, naglasio je Gerenčević.

Kao zanimljivost spomenuo je kako se u Starom gradu može naići na pticu zidarčac.

Stari grad u Samoboru

Gerenčević je naglasio kako se Park-šuma nalazi u sjevernom dijelu Samobora.

“Najbolje je doći u centar Samobora pa potom krenite prema sjeverozapadu gdje se nalaze Tepec i Palačnik, a sjevernoistočno se nalazi Stražnik. U Park-šumi možete uživate u prirodi i to bez smeća. Uistinu se može uživati u čistoj prirodi. Ljudi su sve više ekološki osviješćeni”, istaknuo je Gerenčević.

Prema prijedlogu Gerenčevića, Anindol je najbolji za šetnju.

“Ta je staza najpogodnija za šetnju i za sve uzraste”, nadodao je.

Spomenuo je i “Tanc plac”, plesalište, gdje je snimana i scena plesa u filmu “Tko pjeva zlo ne misli”.

“Osobe koje se težu kreću ili se nalaze u invalidskim kolicima mogu doći do ‘Tanc placa’ jer je taj dio posebno uređen”, naglasio je.

“Sve dijelove možete proći za dva do tri sata. Tako da je to idealno za obitelj za cjelodnevni izlet”, poručio je Boris Gerenčević.

Park-šuma Tepec – Palačnik – Stražnik

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja