Budi dio naše mreže

Utvrda Nečven, stoljetna čuvarica mačkule

Izvrsno očuvana mačkula (brončano topničko oručje 17 i 18. stoljeća, nap. a.), pronađena je na jednoj od dvije „čuvarice“ vrata Krke, srednjovjekovnoj utvrdi Nečven u Nacionalnom parku „Krka“. Pucnjevima iz mačkula slavi se svaki pogodak „u sridu“ na Sinjskoj alci, vrijednost dodatno dolazi do izražaja tijekom proglašenja slavodobitnika koje je popračeno pucnjevima iz mačkula s bedema starog Grada.

/ Sonja Kuzmić

Mačkula (mužar, merzer, nap. a.), brončani primjerak moćnog topničkog oružja 17. i 18. stoljeća, pronađena je tijekom konzervatorskih radova na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven u Nacionalnom parku „Krka“. Mačkula zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratničkoj baštini. Sinjani i sinjska alka neraskidivo su vezani s mačkulama koje svojim pucnjevima slave svaki pogodak „u sridu“, kao i proglašenje slavodobitnika alke.

Mačkula / Foto: NP Krka /

Tijekom konzervatorskih radova na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven u Nacionalnom parku „Krka“  arheologe je oduševilo iznimno otkriće mačkule, izvrsno očuvanog brončanog primjerka topničkog oružja kojim se napadalo utvrđene objekte i neprijatelje u dubokim zaklonima.

Mačkula, iz koje se razvio današnji minobacač, zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratničkoj baštini.

Utvrda Nečven / Foto: NP Krka /

Utvrda Nečven, sagrađena početkom 14. stoljeća, jedan je od najznačajnijih spomenika srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji.

Sustavna arheološka istraživanja lokaliteta Nečven započela su još 2011. godine. Istovremeno s arheološkim iskopavanjima, izvodili su se i radovi na konzervaciji pronađene arhitekture, kao i obrada pronađenih metalnih i kamenih artefakata u restauratorskoj radionici NP „Krka“.

Utvrda Nečven / Foto: NP Krka /

Mačkula još je jedno u nizu vrijednih otkrića koje će upotpuniti arheološku zbirku Nacionalnog parka „Krka“ te će doprinijeti vrednovanju kulturnopovijesne baštine naših krajeva. Uređenje i obnova utvrde Nečven dugogodišnje su aktivnosti očuvanja baštine Parka koje se odvijaju zajedno s pripremnim aktivnostima za buduću izgradnju visećeg pješačkog mosta preko kanjona rijeke Krke koji će povezati utvrde Nečven i Trošenj.

Planirani most zamišljen je da zadržava i usmjerava posjetitelje Parka prema uzvodnim dijelovima kanjona rijeke Krke, s nakanom da se poveća atraktivnost Eko kampusa „Krka“ u Puljanima, arheološkog nalazišta Burnum, Oziđane pećine i Manojlovačkog slapa.

Mačkula (mužar, merzer) oružje koje zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratničkoj baštini, preteča je današnjeg minobacača.

Nakon izvedenih konzervatorskih radova na ostacima arhitekture sjevernog i sjeverozapadnog dijela utvrde Nečven, kao i pojedinih objekata u njezinu unutarnjem dijelu koji su prethodno arheološki istraženi, započelo je uređenje poligonalne kule na donjem dijelu utvrde. Mačkula je pronađena u nasipnom materijalu šesterokutne kule s desne strane ulaza.

Utvrde Nečven i Trošenj / Foto: NP Krka /

Tijekom dva stoljeća utvrda Nečven bila je u posjedu obitelji Nelipić da bi u 16. stoljeću pala pod vlast Osmanlija. Godinu dana prije njihovog konačnog protjerivanja i oslobađanja grada Knina 1688. godine, utvrda je došla u ruke Skradinjana koji iz su iz nje čuvali pograničje. Nasuprot utvrdi Nečven, nad kanjonom rijeke Krke, ponosno stoji i utvrda Trošenj, obje tvrđave vrijedni su spomenici hrvatske kulturne baštine.

Utvrde Nečven i Trošenj, koje su izgradile i posjedovale hrvatske velikaške obitelji Nelipići i Šubići kao dio srednjovjekovnog sustava obrane, turistički su vrednovane u sklopu Nacionalnog parka „Krka“.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja