Budi dio naše mreže

Relikvija sasušene krvi sv. Januarija, zaštitnika južnotalijanskoga grada Napulja, poprimila je tekuće stanje. Napuljska nadbiskupija objavila je da se čudo dogodilo u nedjelju 2. svibnja, u 17 sati i 18 minuta.

/ bg

Tijekom čuda, osušena, crveno obojena masa ograničena na jednu stranu relikvijara postaje krv koja prekriva cijelo staklo. U lokalnom poimanju, kada se krv ne pretvori u tekuće stanje to je nagovještaj rata, gladi, bolesti ili druge katastrofe, donosi portal Nedjelja.

Ovaj se fenomen, kako prenosi CNA, obično događa popodne prve subote u svibnju. No, ove se godine to dogodilo drugog dana molitve u čast napuljskog biskupa iz trećeg stoljeća. Kosti i krv sv. Januarija čuvaju se kao relikvije u napuljskoj katedrali. Vjeruje se da je biskup stradao tijekom Dioklecijanova progona.

Navedeno čudo je lokalno poznato i prihvaćeno, iako još uvijek nije primilo službeno priznanje Crkve. Pretvaranje sasušene krvi u tečno stanje tradicionalno se događa tri puta godišnje: 19. rujna na svečev blagdan; prve subote u svibnju; i 16. prosinca na obljetnicu erupcije 1631. obližnjeg Vezuva. Primjerice, u prosincu 2020. krv sv. Januarija ostala je u čvrstom stanju, dok je tekući oblik poprimila u svibnju i u rujnu te godine.

Propovijedajući na misi u napuljskoj katedrali 1. svibnja, nadbiskup Domenico Battaglia napomenuo je da je procesija koja se tradicionalno održava prve subote u svibnju, ove godine otkazana zbog pandemije.

Bez obzira na to postaje li krv u tečnom obliku ili ne relikvija bi trebala podsjećati katolike na Kristovu krv

Procesija započinje u katedrali, a završava u crkvi sv. Klare. U procesiji se nosi relikvijar u kojem se nalazi krv te okićeno poprsje sv. Januarija, zajedno s kipovima drugih svetaca.

Mons. Battaglia, koji je na stolici napuljskog nadbiskupa 2. veljače 2021., naslijedio kardinala Crescenzija Sepea, slavio je misu uz sudjelovanje 200 ljudi zbog ograničenja uvjetovanih pandemijom. U homiliji je potaknuo ljude da ne budu pretjerano „zaintrigirani čudom“ i da se „ne povode za time kako bi u njemu čitali dobre ili zloslutne predznake za našu budućnost“.

Bez obzira na to postaje li krv u tečnom obliku ili ne, rekao je, relikvija bi trebala podsjećati katolike na Kristovu krv „u čijem Pashalnom otajstvu još uvijek sebe nalazimo i koji jedini daje smisao velikoj i silnoj ikoni ukapljene krvi“.

Na videu postavljenom na YouTubeu 3. svibnja vidi se kako svećenik izlaže relikvijar te ga okreće kako bi pokazao da je krv unutar okrugle ampule iz čvrstoga prešla u tekuće stanje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja