Budi dio naše mreže

Legenda o kralju Arthuru mnogo duguje naporima vjerskih učenjaka kao što su Nennius i sv. Gildas. Njihovi spisi spajaju sveto s herojskim.

/ mk

Kralj Arthur zasigurno je među najslikovitijim likovima u britanskom folkloru. Njegova priča prvi put dolazi do naše pozornosti kroz zapise ranih svetaca i redovnika, prenosi Nedjelja.ba.

Zanimljivo je da se Arthurovo ime ne pojavljuje u najranijim izvještajima, ali njegova je legenda utkana u tkivo povijesne i mitološke priče kroz djela pobožnih ljudi koji su zabilježili burna vremena rane Britanije.

Učenik glasovitog biskupa

Prvo izričito spominjanje imena kralja Arthura nalazi se u Historia Brittonum, koju je oko 820. napisao redovnik Nennius. Nenniusov tekst je ključan, jer objedinjuje različite usmene tradicije i ranije spise u koherentnu pripovijest koja uključuje Arthura kao moćnog ratnika i vođu. Ali tko je bio taj redovnik i što ga je nadahnulo da dokumentira takve legende?

Nennius je bio velški redovnik iz 9. stoljeća. O njegovom životu malo se zna, a neki ga smatraju još jednom legendom. Rečeno je da je bio učenik glasovitog velškog biskupa Elfodda od Bangora. Nenniusova Historia Brittonum odražava povijesni i kulturni milje post-rimske Britanije, razdoblja obilježenog invazijama i političkom nestabilnošću. Nenniusova je namjera vjerojatno bila pružiti zapis britanske povijesti koji bi nadahnuo i poučio njegove suvremenike i buduće generacije. Njegova zbirka ne uključuje samo Arthurova djela, već i širi povijesni prikaz Britanije iz izrazito kršćanske perspektive.

Jedan od najranijih britanskih povjesničara

Sv. Gildas, rođen oko 500., bio je jedan od najranijih britanskih povjesničara i istaknuta osoba u Crkvi. Bio je pobožan redovnik i učenjak posvećen očuvanju povijesti svoga naroda. Njegovi su spisi bili pod dubokim utjecajem njegovih vjerskih uvjerenja, a cilj im je bio pozvati svoje sunarodnjake Britance na moralnu pravednost.

Čak i ako su povijesno netočni (zbog miješanja mita, povijesti i hagiografije), izvještaji o tim ranim svecima i redovnicima su neprocjenjivi. Oni pružaju ne samo povijesne podatke, već i prozor u vrijednosti i vjerovanja ranog srednjovjekovnog kršćanstva u Britaniji. Njihova su djela vođena željom da dokumentiraju božansku providnost u ljudskim poslovima i da ponude moralne lekcije kroz leću povijesti.

Ukratko, legenda o kralju Arthuru mnogo duguje naporima vjerskih učenjaka kao što su Nennius i Sv. Gildas. Njihovi spisi spajaju sveto s herojskim kako bi stvorili narativ koji je stoljećima zaokupljao maštu. Kroz njihovu pobožnu učenost, lik Arthura izronio je iz magle legende u antologiju zabilježene povijesti, utjelovljujući vrline i borbe ranokršćanske Britanije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja