Budi dio naše mreže

Rembrandtov rijetki starozavjetni prikaz uključen u njujoršku aukciju

Kako navode iz aukcijske kuće Sotheby, samo 29 Rembrandtovih slika prikazuje scene iz Staroga zavjeta.

/ ps

Njujorška aukcijska kuća Sotheby’s priprema aukciju koja uključuje remek-djelo “Abraham i anđeli” poznatog nizozemskog umjetnika Rembrandta, prenosi Nedjelja.ba. 

Prema nekim pretpostavkama, smatra se da bi slika mogla srušiti rekordnu prodajnu cijenu Rembrandtovih djela, što trenutno iznosi više od 33 milijuna dolara

Riječ je o slici naslikanoj 1646. koja prikazuje trenutak iz Knjige postanka kada Abrahama posjećuju anđeli koji mu navješćuju da će njegova supruga Sara začeti i roditi sina. Prema nekim pretpostavkama, smatra se da bi slika mogla srušiti rekordnu prodajnu cijenu Rembrandtovih djela, što trenutno iznosi više od 33 milijuna dolara.

Rembrant je poznat po svojim biblijskim prikazima, no samo 29 od 300-injak slika prikazuje scene iz Staroga zavjeta.

Kako navode na službenim stranicama aukcijske kuće, riječ je o malenome platnu koja je čitavo stoljeće bilo privatno vlasništvo te je eventualno dospjelo u ruke “Pannwitz” kolekcije. “Rembrant je poznat po svojim biblijskim prikazima, no samo 29 od 300-injak slika prikazuje scene iz Staroga zavjeta. Na ovom je platnu prikazan trenutak kada je Abraham velikodušno ponudio trojici neznanaca hranu te otkriva kako su dvojica zapravo anđeli, dok je treći sam Gospodin, što primjećujemo po anđelu koji je glavni izbor svijetlosti na slici”.

Postoji mogućnost kako će ova slika biti posljednja prilika da zainteresirani steknu starozavjetni Rembrandtov prikaz, jer ostalih 28 djela pripadaju kolekcionarima i muzejima.

Prije nego se održi aukcija u siječnju, predviđeno je da djelo bude na turneji po muzejima u Hong Kongu, Los Angelesu, Amsterdamu i Londonu.

Ključne riječi:
abraham i anđeli rembrandt

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja