Budi dio naše mreže

Omiljeni kolač svetog pape Ivana Pavla II. Papieska Kremowka je kremasti kolač koji je vrlo jednostavan za napraviti.

/ hk

Sveti papa Ivan Pavao II. obično je jeo jednostavan, rani ručak i večeru jer je njegov dan počinjao u 5:30 ujutro. Njegov prvi obrok bio je najvažniji: duhovni obrok odnosno euharistija. Nakon toga, pojeo bi jednostavan doručak, koji se sastoji od čaja s kruhom i maslacem, prenosi Aleteia.

Ručak je uvijek počinjao sa zdjelom juhe, a nakon nje bi pojeo skroman komad mesa uz izdašnu porciju povrća. Obrok bi završio uz voće, a za večeru bi jeo ostatke od ručka. Sve su to za njega pažljivo pripremale poljske redovnice.

Međutim, s vremena na vrijeme Papa je, osjećajući nostalgiju za svojim rodnim krajem, volio pojesti slasticu proslavljenu pod imenom Papieska Kremowka – kolač napravljen od lisnatog tijesta i punjen slastičarskom kremom.

Dok je bio papa, Ivan Pavao II. je ispričao priču kako je, dok je bio mlad, zajedno sa svojim prijateljima organizirao natjecanje u jedenju kremastih kolača za proslavu njihove mature. Mladi Karol je uspio pojesti 18 kremastih kolača, ali čak mu ni to nije bilo dovoljno da bude pobjednik. Donosimo vam recept!

Foto: Wikimedia Commons

Sastojci:

  • 2 lista lisnatog tijesta
  • 2 šalice mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 125 g šećera
  • 50 g kukuruznog škroba
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Ispecite zasebno dva lista gotovog lisnatog tijesta. Za pripremu kreme zagrijte mlijeko u loncu i dodajte polovicu šećera i vanilije. U posebnu posudu prosijte kukuruzni škrob i preostali šećer kako biste izbjegli grudice te dodajte žumanjke miješajući bez tučenja. Smjesu žumanjaka prelijte polovicom toplog mlijeka, dobro miješajući.

Zagrijte ostatak mlijeka. Kad mlijeko zavrije, ulijte smjesu mlijeka i jaja miješajući pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte jednu minutu, dobro miješajući da se ne zalijepi. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Kad se krema ohladi, rasporedite je na jedan od pečenih listova lisnatog tijesta, a zatim je prekrijte drugim listom. Pospite kolač šećerom u pragu, izrežite i poslužite. Neki u kremu dodaju i malo ruma ili slatkog vrhnja kako bi joj dali više okusa, no Ivan Pavao II. volio je tradicionalnu verziju bez dodatnih sastojaka.

Sjetite se što je sam rekao tijekom 17. Svjetskog dana mladih: “Kao što sol daje okus hrani, a svjetlost osvjetljava sjene, tako i svetost daje puni smisao životu”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja