Budi dio naše mreže

Sveti Pavao naziva ga najdražim liječnikom, a on sam u svom je evanđelju koristio medicinske izraze. I u Djelima apostolskim, čije mu se autorsto pripisuje, vidljivo je njegovo poznavanje medicinske terminologije.

/ vž

Tradicionalno se vjeruje da je sveti Luka bio liječnik u skladu s grčkom medicinom onog doba koja je bila usmjerena na prirodni pristup i liječenje, piše Aleteia. Katolička enciklopedija nudi kratak sažetak ovog vjerovanja:

“Po zanimanju je bio liječnik, a sveti ga Pavao naziva „najdražim liječnikom“ (usp. Kološanima 4,14). Ovo je podrazumijevalo liberalno obrazovanje, a o njegovoj medicinskoj izobrazbi svjedoči i njegov odabir medicinskog jezika. Jedan od autora sugerira da je možda studirao medicinu u poznatoj školi u Tarzu, konkurent Aleksandriji i Ateni, i da je tamo možda susreo sv. Pavla. Budući da je bio dobar poznavatelj istočnog Sredozemlja izvučen je zaključak da je proširio svoja liječnička iskustva radeći kao brodski liječnik. Poznato je da je mnogo putovao, Kološanima šalje pozdrave što ukazuje na to da ih je posjetio.”

Lukino poznavanje medicinske terminologije

Prema knjizi Luke the Physician, dijagnostički termini u Djelima apostolskim: πυρετούς και δυσεντερία – “groznica i dizenterija” (hrvatski prijevod: ognjica i srdobolja) medicinski su točni i mogu se potvrditi iz medicinske literature. (Dj 28,8). Štoviše, iz Djela apostolskih može se s velikom vjerojatnošću zaključiti da je sam autor obavljao liječničku praksu na Malti. (Dj 28, 9).

Postoje i drugi primjeri koji pokazuju Lukino poznavanje medicinske terminologije u to vrijeme zbog čega mnogi biblijski znanstvenici zaključuju da je vjerojatno bio liječnik. Ovo iznad svega potvrđuje svetog Luku kao izvrsnog uzora za sve one u medicinskoj profesiji i snažnog posrednika na Nebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja