Budi dio naše mreže

FOTO Znate li u kojoj se afričkoj državi nalazi najveća crkva na svijetu?

Predsjednika Obale Bjelokosti Félix Houphouët-Boigny tu je dužnost obnašao čak 33 godine, čime je postao najduže vladajući predsjednik u dosadašnjoj afričkoj povijesti. Kako je bio katolik, u gradu Yamoussoukro dao je sagraditi ogromnu baziliku Notre Dame sličnu onoj Sv. Petra u Vatikanu.

/ hk

Prvi predsjednik nezavisne Obale Bjelokosti bio je katolik Félix Houphouët-Boigny, a u gradu Yamoussoukro dao je sagraditi ogromnu baziliku sličnu Sv. Petra u Vatikanu. U Guinnessovoj knjizi rekorda bazilika Majke Božje Kraljice mira zapisana kao najveća na svijetu.

Dana 7. kolovoza 1960. nezavisnost je dobila afrička država imena Obala Bjelokosti. Još i danas je francuski službeni jezik te države, a na tom se jeziku ona formalno zove République de Côte d’Ivoire. Francuski jezik naslijeđe je kolonijalne prošlosti, jer je Obala Bjelokosti nekoć bila francuska kolonija, piše na portalu povijest.hr, a prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Houphouët-Boigny bio je predsjednik čak čak 33 godine!

Prvi predsjednik nezavisne Obale Bjelokosti bio je Félix Houphouët-Boigny. On je imao političku karijeru još u doba francuske kolonijalne vlasti, a čak je svojedobno postao i ministar zdravstva Republike Francuske. To je bila nova situacija, jer je time Houphouët-Boigny bio prvi Afrikanac koji je bio član vlade neke europske države.

Na mjestu predsjednika Obale Bjelokosti ostao je Houphouët-Boigny čak 33 godine, čime je postao najduže vladajući predsjednik u dosadašnjoj afričkoj povijesti. Houphouët-Boigny bio je katolik, a u gradu Yamoussoukro dao je sagraditi ogromnu baziliku Notre Dame sličnu onoj Sv. Petra u Vatikanu. Crkva je posvećena 1990.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja