Budi dio naše mreže

"Ako ostajemo u zajedništvu s Isusom i njegovom riječi, tada će nam svaka molba biti ispunjena. To obećanje je izraz zajedništva s Isusom. Životno zajedništvo i jedinstvo je dar koji u sebi uključuje sve druge darove. Molimo za dar jedinstva i zajedništva. Vrijedi također pomisliti i na Darove Duha Svetoga, koje Otac vrlo lako daje u Isusovo ime. Tek onda naši plodovi budu onakvi kakvima ih želi Isus, a naši životi kao što je Njegov", piše p. Arek Krasicki.

/ im
Promišljanje nad nedjeljnim evanđeljem donosi pater Arek Krasicki:

Životno jedinstvo u zajedništvu (Iv 15, 1-8)

Čudesan je Isusov govor o trsu i lozama. Vrlo je jednostavan, a toliko toga možemo u njemu otkriti. Možemo se pitati: zašto je Isus ovaj put izabrao jedan trs kao simbol, a ne neku drugu biljku? I odgovor na ovo pitanje je vrlo čudesan te otkriva blizinu, srdačnost i toplinu Boga. Biblijske slike na više mjesta otkrivaju Božju ljubav prema ljudima, koja se uspoređuje s vinogradom. Vinogradar je uvijek Otac – Jahve – Bog, pun milosrđa i zauzetosti za pojedinca ali i za zajednicu. Vino je bilo za istočne narode dragocjeno. Podsjećalo je na božansku moć i snagu, koja se preljeva na ljudsku egzistenciju. Vino je uvijek simbol radosti i veselja. Zato se i Isus služi slikom trsa. Govori na vrlo jednostavan i poučan način. Jedna obična slika, ali puno toga govori. Unosi mir i sigurnost zauzetosti Boga za čovjeka. Isus ohrabruje i potiče svoju zajednicu učenika, mladu Crkvu, na uzajamnu ljubav. Ljubav je životvorni sok jedinstva koji kola u istinitom trsu skroz do posljednje loze. Ljubav prema Bogu i čovjeku je jedina kvaliteta, a ne brojka i statistike.
Ljubav je životvorni sok jedinstva koji kola u istinitom trsu skroz do posljednje loze.
Isus govori o tajni životvornog jedinstva sa svojim učenicima, ali i sa svakim čovjekom. Blizina je njegov dar. Otac je vinogradar, koji u svoj vinograd ulaže puno truda i brige. Čisti ga, njeguje. Vinograd zahtjeva ljubav. Slika se vinogradarstva iz Ivanova ulomka pretače u govor o Crkvi. U tom pogledu Isus je trs. Mi smo mladice na trsu. Trs i loze tvore cjelinu. Ne postoji jedno bez drugoga. Bez trsa mladica nema života, nema svoga uporišta. Isti život teče u trsu i lozama. Trs i loza rode grožđem od kojeg se pripravlja vino. To je plod trsa i loze. Od kada je Otac posadio najčudesniji trs u našu zemlju, otada ova zemlja nije prokleta zbog grijeha. Ona je blagoslovljena po Kristu u Kristu i s Kristom. (Ove riječi čujemo u svakoj misi, one nas podsjećaju na otajstvo ujedinjenja Krista s nama). U Isusu sve dobiva svoj smisao. Po njegovom križu, koji nas isto podsjeća na trs, Isus ulazi u našu egzistenciju. Naša patnja nije mu strana. Plodovi njegove muke su naša sloboda. To je dokaz najveće ljubavi.
U Isusu sve dobiva svoj smisao. Po njegovom križu, koji nas isto podsjeća na trs, Isus ulazi u našu egzistenciju.
Zato nas Isus želi vidjeti kao mladice, koje donose obilati rod. No, te loze duguju život trsu. Naš se život temelji na Isusu i odavde uzima životvornu snagu. Kao što su nam naši roditelji prenijeli život, ili kao što smo zahvalni drugim ljudima na poznavanju jezika jer smo ga od njih naučili, tako i mi rastemo u Kristu. Crkva se izgrađuje te raste utjehom Duha Svetog, a njezin je život i radost Isus Krist. Trs čezne za rastom svojih mladica. Između njih struji životni sok, duboko zajedništvo. Tako i Isus čezne za nama, za našim rastom u jedinstvu i ljubavi. To je ponuda Božje ljubavi i otkrivanje zauzetosti Boga za čovjeka. Kroz ovo otajstvo čovjek ulazi u tajnu Božjeg opstojanja. To je predivna poruka koja napunja radošću i nadom.
Tako i Isus čezne za nama, za našim rastom u jedinstvu i ljubavi.
Isus i ovaj put ne prisiljava svoje učenike na ljubav i život jer to je uvijek slobodna odluka. On samo poziva: „Ostanite u meni, a ja u vama“. Svaka loza zahtjeva pravo čišćenje. Vjernici su već pročišćeni po Božjoj riječi u koju vjeruju. Ipak, moraju se truditi donijeti plodove. Nažalost, ima i divljih loza, koje pokušavaju biti samostalne, ukorijenjene u sebi. Ove loze nikada neće donijeti plod. To su jalove mladice. Njih treba odsjeći. Bez Isusa ništa ne možemo učiniti! Samo on zna što se događa u čovjeku. Bez njega nikada nećemo pobijediti zlo koje ranjava naše srce i ljubavi i zbog kojeg loše svršavaju sva naša poznanstva i veze. Samo s Isusom moći ćemo izgraditi pravo zajedništvo i donijeti plodove. Ti plodovi nisu ljudski uspjeh i bogatstvo, prvo mjesto na društvenoj ljestvici. Najveći je plod ljubav prema Bogu i bližnjemu. U tome pomaže čista savjest, koju jedino Bog može očistit. Želiš li to?
Bez Isusa ništa ne možemo učiniti! Samo on zna što se događa u čovjeku. Bez njega nikada nećemo pobijediti zlo koje ranjava naše srce i ljubavi i zbog kojeg loše svršavaju sva naša poznanstva i veze
Ako ostajemo u zajedništvu s Isusom i njegovom riječi, tada će nam svaka molba biti ispunjena. To obećanje je izraz zajedništva s Isusom. Životno zajedništvo i jedinstvo je dar koji u sebi uključuje sve druge darove. Molimo za dar jedinstva i zajedništva. Vrijedi također pomisliti i na Darove Duha Svetoga, koje Otac vrlo lako daje u Isusovo ime. Tek onda naši plodovi budu onakvi kakvima ih želi Isus, a naši životi kao što je Njegov.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja