Budi dio naše mreže

Troskot: Isus je na Križu otkupio i moje prekomjerno treniranje, moje misli jalne, bludne...

„I kad Isusa gledam takvoga, to nije napravio niti Buda za mene, niti Muhamed, niti Zoroastrista, znači nijedan od božanstava ili proroka, osim osobe Isusa Krista i zato je On moj Bog”, rekao je Zvonimir Troskot, glavni koordinator Građanske inicijative ‘Narod odlučuje' gostujući u emisiji 'Zašto vjerujem' Hrvatskoga katoličkog radija.

/ Ante Novak

„Čim je pitanje ‘zašto’ onda se odmah mora upotrijebi ratio, razum, odnosno doći do nekog racionalnog objašnjenja, subjektivnog dojma odnosa s Gospodinom pa nekako kad sam još i prije gostovao kod vas na radiju izrekao sam dva racionalna dokaza zašto vjerujem”, naglasio je za istoimenu HKR-ovu emisiju ekonomist i interni revizor Zvonimir Troskot, glavni koordinator Građanske inicijative ‘Narod odlučuje’. On je svojim gostovanjem, početkom listopada, otvorio 15. sezonu emisije ‘Zašto vjerujem’.

Za Troskota je prvi razlog vjerovanja u Boga sam doživljaj kako ga je Gospodin obratio 2012. godine, a zašto i dan danas vjeruje primarni je razlog to što – ne tako daleko odavde par tisuća kilometara – su teroristi ISIL-a odrubili glave dvadesetdvojici kopta prije par godina samo zato jer su kršćani, a oni su pred samu smrt kao pravi svjedoci i kršćanski mučenici izgovarali ime Isusa Krista.

To je za našeg sugovornika nevjerojatan dokaz; toliku vjeru imati pred sam gubitak života. Oni do kraja nisu izgubili svoju vjeru. Kako nekome mora izgledati koji sa strane gleda? Među njima je čak bio jedan koji nije bio kršćanin, kaže Troskot. On je bio iz Čada. Međutim, kada je vidio s kojom vjerom kopti izlaze na stratište, Krista je prihvatio kao Gospodin i odbio je isilovce koji su mu namjeravali poštedjeti život.

Drugi je dokaz za Zvonimira Troskota osobne prirode iz razloga što – citiramo – „gledajući Gospodina na Križu otkupio me je cijelog”. Prije svega otkupio je cijelo naše tijelo po kojem je primio 5375 udaraca čiji broj molimo sa sv. Brigitom u pobožnosti koja se proteže čitavih godinu dana.

„Time je otkupio” – nabrojio je – „našu neumjerenost u jelu i pilu, naš blud i moje prekomjerno treniranje, sve je On to otkupio sa davanjem svoga tijela za mene.” No, još kada je dopustio da mu stave trnovu krunu na glavu, otkupio je moje misli koje su i jalne i ljubomorne i bludne i čudnovate.

Kao treću najveću i najdublju dimenziju istaknuo je da je Krist to poniženje izvršio kao Bog i to gol na sramotnome križu. Pitanje što je, pak, s tim svojim ogoljenjem napravio. Tim činom – poručuje nadalje Troskot – otkupio je i uzeo moje komplekse, osjećaje manje vrijednosti i sve one toksične emocije koje čovjek nakupi kroz život, Gospodin je to uzeo na križu.

„I kad Isusa gledam takvoga, to nije napravio niti Buda za mene, niti Muhamed, niti Zoroastrista, znači nijedan od tih božanstava ili proroka, osim osobe Isusa Krista i zato je On moj Bog”, rekao je.

Troskot je živio te proveo dosta vremena u Singapuru, Argentini, Švicarskoj, multikulturalnim i multireligioznim društvima i sredinama, te je imao priliku upoznati i upoznao je različite religije i duhovnosti u kojima je tražio Gospodina dok ga nije konačno – kako nam je posvjedočio – susreo u svome srcu, najlogičnijem mjestu, za koje nije potrebno nikakvu daleko ni egzotično putovanje.

Dugo se također borio s razmišljanjem mogu li se drugi spasiti, dok mu Gospodin u srcu nije dao odgovor kojega nam je pokušao prepričati: Katolik znači grčki ‘katholikos’ što znači ‘sveopći’.

Katolik je univerzalan te obuhvaća i jednog Židova koji prinosi žrtve na oltar, a to kao katolik mogu raditi svaki dan na euharistiji, na neki način biti i ‘židov’. S druge strane muslimani mole pet puta dnevno tako da ako želim biti ‘musliman’, i na takav način približiti se nekome, mogu uzeti Časoslov i moliti pet puta dnevno s njima.”

Nadalje – pojasnio je još – ukoliko želi iskusiti jednog ‘hinduistu‘ može uzeti isusovačke duhovne vježbe i meditirati nad Isusovim životom, a budistu – više isposnički i asketski živjeti – može postiti i petkom ne jesti meso ili ribu ili biti na kruhu i vodi i na takav način se misteriozno spajati s Mukom Gospodina Našega Isusa Krista.

I drugo što me Gospodin naučio jest da s pripadnicima svih vjera mogu normalno razgovarati, gledajući kako je On to radio s jednim rimskim satnikom, jednom Kananejkom ili sa Samarijankom. Dakle, na način kako je Isus razgovarao pun ljubavi, pun suosjećanja i milosrđa isto tako ja mogu pristupiti svakoj osobi”, rekao je Troskot. Snimku razgovora možete poslušati na donjem linku Mixclouda. 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja