Budi dio naše mreže

"Ja sam kroz kršćanstvo upoznala Boga, vjeru i ljubav. Netko drugi, možda, kroz neki drugi naziv vjere i molitve, ali osobno vjerujem da su sve molitve usmjereno samo Jednome", kaže glumica Matija Prskalo i poručuje da joj je Gospodin veliki oslonac i uporište u životu.

/ Ante Novak

“Ovom našem razgovoru o vjeri još bih samo htjela dodati kako je, zapravo, vjera jedan jako osobni dio čovjeka, vrlo osobna stvar svakoga od nas, ali isto tako ne bih htjela sve to preuveličavati”, poručila je na temu ‘Zašto vjerujem’ za HKR glumica Matija Prskalo, članica ansambla ZKL-a, Zagrebačkog kazališta lutaka.

„Ja svoju vjeru živim vrlo skromno i ne bih to htjela isticati kao neku posebnost”, naglasila je te nastavila: Meni se čini da je vjera u Boga najnormalnija stvar u mom životu i voljela bih da je tako u životu većine drugih da Gospodin bude prisutan kao svjetlo, neka nit vodilja koja nas na svoj način drži u boljoj vjeri, boljem raspoloženju, te čini boljima i podnošljivijima.

Rekla je to Prskalo uz prijazan osmijeh, nastavljajući: I da to bude vjera koja bi pružala duhovnu snagu i volju za životom te koja je uvijek, barem meni osobno, veliki oslonac i uporište u životu.

Na pitanje ‘zašto vjerujem’ uzvratila nam je: „Ne znam. Meni je teško i zamisliti život bez vjere. Mislim da je ljudima koji u sebi nemaju tako čvrstu vjeru u životu puno teži i da se više bore i muče oko različitih problema i prepreka na koje nailaze.”

Ističe da je njoj sa njezinom vjerom – super! „Osjećam se nekako olakšanom od prepreka i problema jer svaki put kad mi je teško i kad kažem ‘Dragi Bože pomozi’ imam osjećaj da sam dobar dio svoga tereta prenijela na bolja leđa. To sad zvuči kao nekakvo izvlačenje od obveza i životnih poteškoća, ali nije, zaista nije tako.”

Dodatno je pokušala razjasniti da je kod nje doživljaj vjere takav da je ona ‘jedna velika sigurnost i povjerenje u život’. I to je ono što Matiji Prskalo vjera u Boga ulijeva: snagu koju joj daje i općenito jednu veliku životnu radost.

„Ja živim tako da mislim kako je vrlo važno da čovjek bude u miru i ljubavi prvo sam sa sobom, a onda, vjerujem, da tek može i sa svima ostalima tako funkcionirati.”

Ako nedostaje tog osnovnog: volje i ljubavi za samoga sebe – jer ponekad nije ni sa samim sobom lako izdržati – onda se neće moći ni sa drugima oko sebe.

No, isto tako, naglasila je da je njoj vjera u život ušla prirodno i spontano jer je iz kršćanske obitelji, iako pri tom ne misli da je njezin Bog ‘samo njezin bog’, a da je – kako se izrazila – ‘tvoj bog tvoj bog’ i da je moj bog bolji od tvog boga.

„Nikad nisam tako odgajana” – poručuje – „odgajana sam da vjerujem u jednoga Boga, a to što mi ljudi njega dijelimo i svrstavamo, nazivam ga svojim nazivnicima, to je naš problem i mislim da se ne bi trebalo s tim mučiti i ograničavati, svađati i ratovati. Mislim da je Bog jedan za sve ljude na svijetu.”

Smatra još: “Ja sam kroz kršćanstvo upoznala Boga, vjeru i ljubav. Netko drugi, možda, kroz neki drugi naziv vjere i molitve, ali osobno vjerujem da su sve molitve usmjereno samo Jednome – Onome kojemu se svi obraćamo i kojemu se svi molimo.”

Inače glumica Matija Prskalo je – podsjećamo – ostala nezaboravna široj publici sa svojom ulogom u filmu ‘Kako je počeo rat na mom otoku’.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja