Budi dio naše mreže

"Križ je životni trenutak koji nas uči ljubiti i moliti", poručio je između ostalog vlč. Jakov Rađa.

/ mdj

“Svake se godine od Uskrsa do Uskrsa u nama događa preobrazba života, zato ga nije dovoljno slaviti jednom”, poručio je vlč. Rađa uvodeći u govor o Vazmenom trodnevlju. Uskrs se ne slavi jedan dan, nego se za njega priprema. Kroz Uskrs se pripremamo za vrijeme korizme, odnosno kroz post i molitvu.

Vlč. Rađa prokomentirao je činjenicu da je post na prvome mjestu, a tek nakon njega dolazi molitva. To je objasnio riječima: ” Da bih mogao moliti, nekim stvarima trebam reći ne. Radi se o tome da iz svoga života izbacimo sve što nije nužno i da maske padnu. U našem životu nije potrebno puno da bi smo bili zadovoljni”, naglasio je.

Objašnjavajući simboliku obreda Velikog tjedna, vlč. Jakov istaknuo je što Isusovo pranje nogu zapravo znači. “Židovska Pasha predviđala je da najmlađi član obitelji ostalim članovima opere ruke. Isus se našao u dvorani, ali nitko nije htio ustati, nitko nije htio priznati da je najmanji. U tom trenutku, Isus ustaje i učenicima pere noge, a noge su osjetljivi dio tijela, odnosno – najprljaviji dio tijela. Bog se ne boji naših nečistoća”, poručio je.

Križ je životni trenutak koji nas uči ljubiti i moliti

Na Veliki petak u crkvu se unosi  križ i pjeva se ‘Evo drvo križa’. To će reći da se pjeva križu, odnosno spravi za mučenje. “Naša će nas vjera dovesti do toga da možemo ljubiti svoj križ. Mi ne trebamo moliti za križ, on će u naš život doći ili po našim – ili po ranama drugih ljudi.” Bog se muke i patnje nije bojao, u nju je ušao i ispunio ju je ljubavlju.

Velika subota vrijeme je tišine i u tom smo vremenu pozvani na posebno promišljanje. “Ona započinje sa službom svjetla ispred crkve: mi dolazimo sa malim svijećama, a palimo je na Uskrsnoj svijeći i plamen prenosimo jedni drugima, što govori o tome da se vjera nalazi u crkvi među braćom i sestrama.”

Emisiju u cijelosti možete pogledati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja