Budi dio naše mreže

Franjevci Kustodije Svete Zemlje vode nas u obilazak arheoloških otkrića pronađenih u Kafarnaumu.

/ im

Virtualno hodočašće u Kafarnaum, drevno ribarsko selo u kojem je Isus živio, sada se može virtualno posjetiti zahvaljujući franjevcima Kustodije Svete Zemlje, prenosi Aleteia.

Franjevci su čuvari najsvetijih mjesta u povijesti kršćanstva od 14. stoljeća, a taj zadatak povjerio im je papa Klement VI. te im dodijelio ulogu službenih čuvara.

Katolički hodočasnici u Svetu zemlju stoljećima su tražili franjevce Kustodije Svete Zemlje kao vodiče do svetih mjesta kojima su hodali Isus i njegovi apostoli. Sada su, dijelom zahvaljujući globalnoj pandemiji COVID-19, franjevci učinili mogućim ova hodočašća virtualnima. Žele video zapisima najznačajnijih mjesta u Svetoj zemlji približiti se svima onima koji žele posjetiti Svetu Zemlju, a trenutno nemaju tu mogućnost.

Među svetim mjestima pod njihovom nadležnošću nalazi se arheološko nalazište Kafarnaum. Poznato kao „Isusov grad“. Mjesto je u evanđeoskim izvješćima dobilo značajnu ulogu u svezi s Isusovim naviještanjem, brojnim izlječenjima, izborom apostola, te konačno njegovim boravkom u tom gradiću.

Virtualno hodočašće u Kafarnaum

U ovom videu franjevci nas vode do arheološkog nalazišta smještenog na sjeverozapadnoj obali Tiberijadskog ili Genezaretskog jezera. Doznajemo da je na ovom mjestu od 1968. do 2003. izvršeno više od 23 arheoloških iskapanja.

Arheološkim iskopavanjima već u 19. st. otkriveni su ostaci sinagoge koja je nekoć postojala u mjestu. Ispod temelja pronađene sinagoge otkriveni su temelji jedne druge zgrade za koju se može pretpostaviti da je zapravo bila sinagoga iz Isusova vremena. God. 1921. naišli su franjevački arheolozi u području 40 m dalje od sinagoge na oktogonalne temelje neke građevine. Zaključeno je kako se tu nalazila judeokršćanska crkva u kući, koja je nekoć pripadala Petrovoj punici. U toj je kući boravio Isus nakon što se preselio u Kafarnaum.

U videu brat Stanislaus Loffreda, jedan od svjedoka otkrića, govori o pronalasku kuće svetog Petra. “Tamo sam se doista osjećao kao arheolog  i morao priznati da sam duboko dirnut. Potpuno je drugačiji doživljaj vidjeti svojim očima ono što su povijesni izvori pisali”, rekao je Stanislaus Loffreda.

Kafarnaum: Mjesto mnogih čuda

Kafarnaum je mjesto gdje je Isus učinio mnoga čuda. Na primjer, iscijelio je mnogo ljudi  (Mk 1, 32-34), uključujući stotnikovog slugu (Lk 7, 1-10), Petrovu punicu (Mk 1, 21; 29-31), uzetoga čiji je krevet bio spušten kroz krov (Mk 2, 1-12) i čovjeka s usahlom rukom (Mt 12, 9-13). Ovdje je Isus također istjerao mnoge zle duhove (Mk 1, 21-28; 32-34), uzdignuo Jairovu kćer od mrtvih (Mt 9, 18-19; 23-26 i Mk 5, 22-24; 25-43) i iznio propovijed o kruhu života u sinagogi u Kafarnaumu (Iv 6, 24-59). Spasitelj je uputio Petra da ulovi ribu iz Galilejskog mora, otvori joj usta i nađe novčić kojim će platiti porez (Mt 17, 24-27).

Odjek Isusa i apostola

Sve dok ponovno ne budemo mogli slobodno putovati u Svetu zemlju, virtualna hodočašća koja su braća franjevci sastavila pomoći će nam u koračanju Isusovim stopama.

Fra Francesco Patton, kustod Svete Zemlje u videu objašnjava: “Kad čitamo stranice Evanđelja i istodobno možemo posjetiti ta mjesta virtualno osjećam kao da još uvijek možemo vidjeti i čuti Isusa i apostole”.

Posjetite Kafaranum ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja