Budi dio naše mreže

Može li osoba koja je civilno vjenčana biti krizmani kum? Je li vjerniku grijeh ako igra igre na sreću poput lutrije? Smijem li ići na pričest ako me opsjedaju suicidalne misli? Na ova i druga pitanja odgovarao je u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!“ u petak, 5. ožujka župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu fra Roko Bedalov.

/ dz

Župnik dopušta pričest osobi koja živi u trajnom grešnom stanju. Je li za to svetogrđe kriv on ili osoba koja pristupa sakramentu pričesti?

” Često se puta susretnemo s tvrdnjama koje ne možemo provjeriti. Uvijek moramo razmišljati ima li župnik kakva saznanja koja drugi župljani nemaju, a on ih mora držati u tajnosti radi dobra samih osoba o kojima se radi. Međutim, Zakonik kanonskog prava je jasan i njega se ne može ukidati ili mijenjati svojevoljno. Ako se radi o osobi koja živi u trajnom grijehu ona ne može kumovati i pristupati sakramentima ispovijedi i svete pričesti.

Muž je zaključio da može imati dvije žene jer je to pročitao u Starom zavjetu. Zbog toga patimo moja obitelj i ja.

Tužna je ova priča. Osobito kada se banalizira Stari zavjet. Isusove riječi: Mojsije vam radi okorjelosti srca dopusti otpustiti ženu, a ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu tjera je na preljub. Crkva nam donosi taj naravni zakon o braku i obitelji koji je uistinu utemeljen na vjernosti i trajnosti ženidbenog veza. Mi našu slušateljicu možemo pokušati utješiti molitvom i nadom da će se sklad vratiti u njihove živote jer je oproštenje nešto najljepše što mi vjernici imamo. Mi ne možemo živjeti starozavjetno jer imamo Novi zavjet jer smo u Kristu otišli stupanj dalje i to baš u savršenstvu ženidbenog veza koji je za nas sveti znak. Tako da je za nas obitelj sveta kao i brak jednog muškarca i jedne žene koja dobiva uistinu tu nadnaravnu dimenziju jer je oslonjena na Boga.

Je li grijeh vjerniku igrati loto i igre u lutriji?

Banalna je stvar iznos jednog loto listića, ali ako je čovjek s time postane opsjednut na način da uplaćuje razne kombinacije ili da je svoje vrijeme i interes posvetio isključivo to lako može razviti ovisnost o kocki koja onda teško narušava čovjekovu osobnost i volju. To su osobe koje dugoročno imaju posljedice, ne mogu održati vlastitu riječ, zapadaju u dugove. To su mnogi simptomi koji se kasnije počinju pojavljivati te ostavljaju duboki trag na karakter i osobnost u onome tko uđe i duboko u tu ovisnost o kocki. Jedino što u ovom svijetu možemo stjecati jest vlastitim rukama i to će od Boga biti blagoslovljeno.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja