Budi dio naše mreže

U nedjelju 13. listopada na Trgu sv. Petra u Vatikanu Papa je slavio svečanu misu i predsjedao obredom kanonizacije blaženog kardinala Johna Henryja Newmana te četiri blaženice.

/ mp

John Henry Newman, kardinal Svete Rimske Crkve, rođen je u Londonu (Engleska) 21. veljače 1801. a umro u Edgbastonu (Engleska) 11. kolovoza 1890. Kauza za njegovim proglašenjem svetim pokrenuta je 1958. godine, a časnim slugom Božjim proglasio ga je Ivan Pavao II. 1991. godine, nakon što su mu priznate „herojske kreposti“. Blaženim ga je 2010. godine proglasio papa Benedikt XVI.

Sveci su Božji prijatelji koji svijetle dok borave ovdje na zemlji. Njihova zajednička poveznica je ljubav prema Bogu koja se manifestira u molitvi, dobrom radu i ljubavi prema bližnjemu. Novi svetac kardinal Newman preminuo je 12 godina prije rođenja svetog Josemarie Escrive, ali njihovi životi i ono što su ostavili u nasljeđe novim generacijama je ono što ih uistinu povezuje, donosi portal Aleteia.

Obojica su bili odgajani u stabilnim kršćanskim obiteljima koje su pripadale srednjem staležu. Newmanov otac bio je bankar dok je Escrivin otac bio vlasnik dijela jedne tvornice. Međutim, očevi ovo dvoje svetaca suočavali su se s ekonomskim poteškoćama koje su pridonijele njihovoj preranom smrću dok su oba sveca bili u svojim dvadesetima. Stoga, su obojica imali odličan uzor osobe koja je naporno radila, bila odgovorna i iskrena te su postali glava obitelji nakon smrti svojih očeva. Escrivin otac je bio duboko religiozan čovjek dok je Newmanov otac poštivao i obdržavao religijske običaje.

Obojica su u svojim propovijedima naglašavali važnost osobnog duhovnog rasta.

Želja oba oca je bila da njihove sinove ostvare građansku karijeru, ali su odobrili i želju svojih sinova da postanu svećenici. Newman je o pobožnosti naučio gledajući svoju baku i tetke, a Escrivá od oba roditelja. Obojica su bili uspješni studenti, jedan je studirao na Oxfordu, a drugi u San Carlosu u Zaragozi. Kao mladići žudjeli za Božjom ljubavi te su jako puno vremena provodili u molitvi. Josemaria je poznat po tome što se noćima molio pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Newman se zaredio za anglikanskog svećenika (kasnije kad je prešao na katoličanstvo, zaredio se za katoličkog svećenika), a Escriva se zaredio za katoličkog svećenika.

Propovijedi koje su ostavili za sobom nadahnule su mnoge za dublje shvaćanje vjere.

Obojica su u svojim propovijedima naglašavali važnost osobnog duhovnog rasta. Propovijedi koje su ostavili za sobom nadahnule su mnoge za dublje shvaćanje vjere. Poticali su vjernike laike na život svetosti i njihovoj važnoj ulozi u izgradnji Kristovog tijela.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja