Budi dio naše mreže

Što je enciklika u Katoličkoj Crkvi?

Enciklika je službeni dokument koji papa upućuje biskupima diljem svijeta, s naglaskom na određenu katoličku doktrinu.

/ mp

Katolici se prigodno pozivaju ​​na papinske enciklike pokušavajući objasniti određena učenja i vjerovanja, javlja Aleteia.

Što je enciklika i zašto je važna?

Originalno je ovaj tip dokumenta bio samo pismo koje je papa slao biskupima. Etimologiju riječi enciklika obašnjava Katolička enciklopedija: enciklika dolazi od grčke riječi “egkyklios” (“kyklos” znači krug) što znači cirkularno pismo.

S vremenom je enciklika postala službeni papin dokument koji je fokusiran na određenu katoličku doktrinu.

Papa izda encikliku kad se pojavi potreba za time, osobito kad se treba obratiti univerzalnoj Crkvi.

Iz naravi enciklike koje se upućuju biskupima diljem svijeta uglavnom se bave pitanjima koja utječu na dobrobit Crkve u cjelini. Oni osuđuju neki rasprostranjeni oblik pogreške, ukazuju na opasnosti koje prijete vjeri ili moralu, potiču vjernike na postojanost ili propisuju riješenja za predviđena ili već postojeća zla.

Sveti Ivan Pavao II. izdao je ukupno 14 enciklika, pokrivajući područja kao što su: zaštita svetosti života (Evangelium vitae), ekumenizam (Ut unum sint) i euharistiju ((Ecclesia de Eucharistia). Papa Franjo je dosad izdao dvije enciklike: jednu na temu svjetla vjere (Lumen fidei) i drugu nazvanu Laudato si’ koja je fokusirana na zaštitu stvorenoga.

Enciklika je način kako da se papa obrati univerzalnoj Crkvi i skrene pozornost svima na partikulrna područja kojima se treba nužno posvetiti.

Ključne riječi:
enciklika

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja