Budi dio naše mreže

Ređenje izabranoga biskupa Kotorske biskupije mons. Ivana Štironje bit će u srijedu, 7. travnja, u 11 sati u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

/ mp/IKA

Zareditelji su splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Marin Barišić, u zajedništvu s barskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem kotorskim mons. Rrokom Gjonlleshajem, te mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrakanskim mons. Petrom Palićem.

Radiotelevizija Herceg-Bosne i Laudato TV izravno će prenositi biskupsko ređenje nedavno imenovanog kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje.

Ustoličenje će biti 27. travnja, na blagdan bl. Ozane Kotorske, u 11 sati u katedrali sv. Tripuna u Kotoru.

Izabrani biskup Ivan Štironja svim je srcem želio da ređenje bude u Kotoru, kao što je to i obznanio na svetkovinu sv. Tripuna u kotorskoj katedrali 3. veljače 2021., no došlo je do promjene zbog iznimno loše epidemiološke situacije u Crnoj Gori i ograničenog kretanja i komunikacije. Nažalost, trenutačno se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini znatno pogoršava, i neizvjesno je kako će se dalje odvijati.

Papa Franjo imenovao je 22. prosinca 2020. godine don Ivana Štironju novim kotorskim biskupom. Imenovanje ga je zateklo na službi župnika u Studencima i rektora svetišta Presvetoga Srca Isusova u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji u Bosni i Hercegovini.

Mons. Ivan Štironja rođen je 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, u obitelji od desetero djece.

Mons. Štironja je osnovnu školu polazio na Pileti, u Crnićima (1967.-1975.), gimnaziju u gimnaziju u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Dubrovniku (1975.-1979.), vojnu obvezu je služio na Visu i u Šibeniku (1979.-80.), a bogoslovni studij pohađao na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu (1980.-1986.).

Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Službovao je kao župni vikar u Dračevu (1986.-1987.).

Kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pola godine u Londonu se pripremao za afričke misije učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.). Biskup Žanić ga je pozvao iz misija i poslao u hrvatsku župu u Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, gdje je djelovao tri i pol godine (1993.-1996.). Uz redoviti pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakog tjedna govorio na radiju Torontu hrvatskim vjernicima.

Nasljednik biskupa Žanića biskup Ratko Perić poslao ga je na studij liturgije u Padovu, gdje je na „Istituto di liturgia pastorale” pohađao dvije godine liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Ujedno je pastoralno skrbio za Hrvate u Padovi i Milanu. Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a zatim ga je imenovao biskupskim vikarom za pastoral (2002.-2011.).

Kongregacija za evangelizaciju naroda imenovala ga je 1. ožujka 2011. godine nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Na toj je službi ostao do rujna 2016., a od listopada 2016. na službi je župnika i upravitelja Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima. Član je raznih tijela pri Biskupskoj konferenciji BiH.

Osim spomenutih službi bio je član Prezbiterskoga vijeća, Zbora savjetnika, Nadzornoga vijeća Biskupijskoga Caritasa, predsjednik Svećeničke uzajamnosti, povjerenik za mladež, povjerenik za duhovna zvanja.

U „Crkvi na kamenu“ vodio je iz mjeseca u mjesec liturgijsku rubriku „Liturgija i život“, te potom misijsku rubriku pod nazivom „Za evangelizaciju naroda“. Biskup ga je imenovao dijecezanskim ravnateljem misijskih djela u prosincu 1999. Pokazao se odgovornim promicateljem raznih inicijativa u korist općih misija i posebno hrvatskih misionara. Pisao je u „Radosnoj vijesti“, glasilu Papinskih misijskih djela za područja Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Služi se, osim hrvatskoga, također engleskim, talijanskim i afričkim swahili jezikom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja