Budi dio naše mreže

S. Marija Lana Pecotić Srca Isusova svoje prve redovničke zavjete položila je pred sestrama iz Družbe Kćeri Milosrđa na Malu Gospu. Vlč. Robert Šreter, koji je slavio euhatistiju, poručio joj je kako ju je "On pozvao, nudi joj sebe, svoju ljubav i milost, a ona mu treba odgovarati hrabro, zahvalno primati darovano i na nj uzvraćati".

/ ps

Pod okriljem Blažene Djevice Marije, na spomendan njezina rođenja, Malu Gospu, sestre Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga rada sv. Franje u svome šestinskom samostanu “Nazaret” u Zagreb proslavile su obred polaganja prvih redovničkih zavjeta s. M. Lane Pecotić Srca Isusova.

Mala Gospa, kako se u narodu naziva još jedan od marijanskih dana u liturgijskom spomenu, vraća nas spasonosnoj poruci Božje Riječi u kojoj je već u Starom zavjetu naviještena ona koju je Bog odabrao, posebnom milošću zamilovao i povjerio joj čast i zadaću rođenja samoga Boga.

PRVI REDOVNIČKI ZAVJETI S. M. LANE PECOTIĆ

I život s. M. Lane Pecotić Gospodin je dotaknuo svojom ljubavlju i milošću. Pozvao ju je i odabrao da ga slijedi u posvećenom i redovničkom životu, a ona mu je odgovorila izgovarajući riječi zavjetovanja:

“Odgovarajući na ljubav Gospodina Isusa Krista, Sina vječnog Oca, da ga izbližega slijedim, ja sestra Marija Lana Pecotić Srca Isusova, potaknuta čvrstom voljom da se posve posvetim Bogu, u punoj slobodi, u prisutnosti sestara, u tvoje ruke provincijalna predstojnice s. M. Emila Barbarić obećajem da ću opsluživati zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti prema evanđeoskom putu kako je označen u Pravilu i životu braće i sestara Trećega samostanskog reda sv. Franje i u Konstitucijama Družbe Kćeri Milosrđa. Svojoj se redovničkoj obitelji predajem svim srcem da bih služeći Bogu i Crkvi postigla savršenu ljubav s milošću Duha Svetoga, po zagovoru Blažene Djevice Marije, sv. oca Franje i naše blažene Majke utemeljiteljice, a uz pomoć svojih sestara, u sestrinskom zajedništvu ljubavi i djelovanja”. 

U propovijedi je pozvao s. Lanu da poput dviju Marija, Isusove Majke Marije i majke utemeljiteljice bl. Marije Propetoga, svakodnevno živi svoj da Gospodinu.

Sam obred slavlja započeo je procesijom iz samostanske zgrade do špilje s kipom Majke Božjeu dvorištu. Euharistiju je slavio i obred zavjetovanja vodio župnik župe sv. Mirka Robert Šreter. U propovijedi je pozvao s. Lanu da poput dviju Marija, Isusove Majke Marije i majke utemeljiteljice bl. Marije Propetoga, svakodnevno živi svoj da Gospodinu, iz dana u dan, iz godine u godinu, s vjerom u Božju prisutnost i ljubav, da vjeruje Bogu unatoč svim vanjskim okolnostima koje su promjenljive, ali Bog je vjeran i on uvijek ostaje. On ju je pozvao, nudi joj sebe, svoju ljubav i milost, a ona mu treba odgovarati hrabro, zahvalno primati darovano i na nj uzvraćati.

PRVI REDOVNIČKI ZAVJETI S. M. LANE PECOTIĆ

U molitvenom zajedništvu sestara, rodbine i prijatelja s. Lana je svoj život i svoju ljubav povjerila samo Gospodinu. Provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić, koja je u ime Crkve primila zavjete, na završetku obreda zahvalila je s. Lani i čestitala joj na odvažnosti i hrabrosti odaziva na Gospodinov poziv. Zahvalila je i njezinim roditeljima što su svoje dijete darovali Bogu dopuštajući Lani da prigrli redovnički život. Potaknula ih je da je i dalje rado podržavaju na putu nasljedovanja Krista, jer Bog ljubi radosna darivatelja i stostrukomu uzvraća.

Bl. Marija Propetoga željela je da njezine duhovne kćeri budu druge Marije, pa stoga svaka njezina kći, uz vlastito ime nosi i ime Marija kao trajni znak posvećenoga života i podsjetnik na tu pripadnosti i njegov način življenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja