Budi dio naše mreže

Povodom smrti kvadriplegičara Lamberta oglasio se don Marin Batur: Presudilo mu bezbožništvo

Povodom smrti Vincenta Lamberta, francuskog kvadriplegičara koji je u četvrtak ujutro preminuo u Reihmsu, emotivnom objavom na društvenim mrežama oglasio se svećenik Zadarske nadbiskupije don Marin Batur.

/ mp

Podsjetimo, Vincent Lambert, 42-godišnji francuski kvadriplegičar koji je više od deset godina bio u vegetativnom stanju, umro je u četvrtak nakon što je bio devet dana bez hrane i vode koje su mu liječnici uskratili po nalogu francuskog suda, prenose mediji. Lambert je pretrpio ozbiljne ozljede u prometnoj nesreći 2008. godine, nakon koje je ostao nepokretan.

Ravnatelj “ad interim” Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti uputio je istoga dana izjavu povodom Lambertove smrti.

“Primili smo s tugom vijest o smrti Vincenta Lamberta. Molimo Gospodina da ga primi u svoj dom i izražavamo blizinu njegovim dragima i svima onima koji su ga sve do kraja dvorili s ljubavlju i predanošću. Podsjećamo i ponovno potvrđujemo riječi Svetoga Oca o ovom bolnom događaju: ‘Bog je jedini gospodar života od početka do njegova prirodnog svršetka i dužnost nam je uvijek štititi ga i ne podleći kulturi odbacivanja’“, kaže se u izjavi privremenog ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Papinska akademija za život je u tweetu povodom ove tužne vijesti napisala kako je Lambertova smrt “poraz za naše čovječanstvo”.


Emotivnom objavom na Facebooku oglasio se svećenik Zadarske nadbiskupije don Marin Batur koju prenosimo u cijelosti:

Don Marin Batur / Foto: Facebook

“Preminuo je Vincent Lambert.

Ovom čovjeku presudilo je bezbožništvo. Nakon teške nesreće ostao je paraliziran, u stanju gotovo bez svijesti, samostalno je disao i povremeno micao očima.

Njegovi roditelji borili su se da mu bolnica u Francuskoj ne prekine davanje hrane i vode. Kako se to ipak dogodilo, zadnjih nekoliko dana ovaj čovjek prepušten je životinjskom izgladnjivanju i nakon nepovratne štete vitalnim organima tijelo više nije izdržalo. Eto, humana Francuska kao i Velika Britanija u slučaju dječaka Alfija Evansa kojemu su liječnici zbog teške bolesti isključili mehaničku ventilaciju. I taj je dječak nastavio samostalno disati ali ipak je odlučeno da umre jer nije bilo nade da bi se bolest mogla ukloniti.

Iako sam odlučio neko vrijeme provesti u ‘šutnji i odmaku od virtualnog svijeta’ i ove mreže nekako sam osjetio da ovim putem trebam odati počast Vincentu. Zašto? Naime, ne radi se ovdje o njemu. On je samo žrtva, ali poanta je nehumano društvo koje u čovjeku ne prepoznaje stvorenost na sliku Božju. Čovjek je jednako vrijedan i kada je bolestan, jadan i nikakav i kada je zdrav i sretan. Ovo je jedan od veoma žalosnih primjera kulture smrti. Čitav ovaj sustav razmišljanja nameće se i silom probija kako bi izokrenuo ljestvicu vrijednosti i poremetio sklad kojega je Bog, Stvoritelj svega, uredio. Takvi su nam mediji, takvo nam je školstvo, takva nam je politika.

Za ovog čovjeka ću prikazati misu. I za njegovu dušu se treba moliti iako vjerujem da je patnjom podosta pročišćen i da će mu Bog ovo uračunati u pravednost, u duhovnu zadovoljštinu za grijehe i da će zaslužiti doći u zajedništvo svetih. Teško je sačuvati vjeru u ovako mučnim situacijama i ponekad je naša ‘ljutnja na Boga’ zašto ovo sve dopušta razumljiva. Ipak, ništavilo i kaos koji je alternativa Božjem uređenju stvari toliko je destruktivan, neuredan i opak da i sada nemamo što nego moliti Boga milosti da nas sačuva od ovoga zla i da nam ojača vjeru.

Obitelj pokojnog Vincenta preporučam u molitve. Nemamo što osim izraziti svoju kršćansku sućut i ljudsku blizinu. A Vincent će nas zagovarati s Neba i prositi milosti od Boga da se što bolje mognemo boriti protiv iskonskog zla ovdje u svijetu. On i svi ostali mučenici na koncu će postati naša snaga protiv onih sustava koji su odredili da nevini, bolesni, nemoćni i slabi moraju umrijeti.

Na kratko sam morao doći i u ovoj besmisleno-kaotičnoj situaciji nemoći podijeliti nekoliko misli. Bože nam pomozi i smiluj nam se.”

Ključne riječi:
don Marin Batur Vincent Lambert

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja