Budi dio naše mreže

Župa Uzvišenja svetog Križa u Kravarskom i ove godine je organizirala od 14. do 25. svibnja „Dane Stjepana Povoljnjaka“ i tom je prigodom u srijedu, 18. svibnja, misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe predvodio sisački biskup Vlado Košić. Tim je povodom objavljena knjižica "Stjepan Povoljnjak - svećenik mučenik (1919. - 1946.)" na poticaj vlč. Siniše Blatarića, upravitelja župe Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom.

/ mp

Stjepan Povoljnjak, svećenik i mučenik, rođen je 25. svibnja 1919. u Kravarskom, a ubijen je 14. svibnja 1946. od komunista. Kroz kulturna, sportska, vjerska i duhovna događanja, želja je te župne zajednice široj javnosti predstaviti ovog mučenika i župu, a s ciljem promicanja novih duhovnih zvanja te izgradnju nove župne crkve, srušene u potresu.

Zato je i objavljena knjižica “Stjepan Povoljnjak – svećenik mučenik (1919. – 1946.)” koja donosi životopis ovog svećenika.

Biskup Košić je u homiliji poručio kako ih je na misi okupio mučenik te župe, mladi svećenik koji je rođen i bio ubijen u mjesecu svibnju sa svega 27. godina.

„On je doživio mučeništvo u vremenu kada je posebno bio žestok progon Crkve. Bio je to period kada je 1946. godine uhapšen i kardinal Alojzije Stepinac koji je u listopadu iste godine osuđen i odveden u zatvor u Lepoglavu. U to vrijeme doista mnogo je svećenika progonjeno i zatvarano, a mnogo ih je i ubijeno. Kada gledamo sve to, pitamo se danas, što je mogao taj mladi svećenik, zaređen tek dvije godine, skriviti novom režimu koji je došao. Odgovor je u tome da se novom režimu nije sviđalo to da mladi svećenici oko sebe okupljaju mlade, a upravo je to činio Stjepan Povoljnjak kao privremeni upravitelj župe u Kravarskom.

Iako u teškim okolnostima i srušene župne kuće i crkve on nije prestao vjerovati i okupljati živu Crkvu. Upravo u tome je bila velika opasnost za taj novi režim i vlast, a koja je bila bezbožna i nije željela da se utječe na mladež i da Crkva ima utjecaj“, rekao je biskup.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja