Budi dio naše mreže

Na blagdan bl. Ozane Kotorske ustoličen je biskup Ivan Štironja u kotorskoj katedrali sv. Tripuna. Kako je vjernicima poručio, njegov je program "Ljubi Boga svim srcem svojim, svim umom svojim, svom dušom svojom a bližnjega svoga kao sebe samoga!", koji je ujedno poziv svim ljudima.

/ ps/IKA

Biskupski štap novome biskupu predao je barski nadbiskup i dosadašnji apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj, a na misi se okupilo više nadbiskupa i biskupa biskupskih konferencija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda, ženskih i muških redovničkih zajednica te svećenici s tih područja, a nazočni su i predstavnici pravoslavne Crkve vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i budimljansko-nikšićki Joanikije, te predstavnici političkoga i kulturnoga života.

Kako je u pozdravu rekao nadbiskup Gjonlleshaj, mons. Štironja 91. je kotorski biskup, a deseti koji nosi ime sv. Ivana – apostola i evanđelista. mons. Gjonlleshaj se među ostalim osvrnu na simboliku biskupskoga štapa slavnih Zmajevića, koji je prije više stoljeća namijenjen barskim nadbiskupima a sad se predaje kotorskom biskupu “sretan što je ova mjesna Crkva, bogata velikanima vjere, duha i kulture, dobila pastira kojeg je strpljivo čekala i kojeg zaslužuje!“

Obred ustoličenja pokazivanjem Papine bule na latinskom jeziku i predajom biskupskoga štapa mons. Štironja preuzeo je službu kotorskoga biskupa te je nastavljeno euharistijsko slavlje. Biskupsko geslo mons. Štironje je “Bog je ljubav” iz 1. Ivanovove poslanice, a na te se riječi također osvrnuo kotorski biskup u propovijedi.

Otvoriti oči srca kako bismo shvatili da smo veliki i snažni onoliko koliko živimo u ljubavi i zajedništvu jedni s drugima i u zajedništvu s Bogom

“Božje je djelovanje poput radio valova, koji se ne vidi, ali svi ih koriste i prate što prenose. Bog dakle prebiva među ljudima na sebi vlastit način, neshvatljiv u svojoj trojstvenosti, ali učinkovit u svojim djelima. Tako zapravo želi djelovati u nama i po nama u svijetu. Zato mu se valja otvoriti srcem i dušom poput Bl. Djevice Marije – Gospe od zdravlja; Gospe od Škrpjela; Gospe od Milosti; Gospe Ratačke,… Valja otvoriti oči srca da ga prepoznamo u tajni križa poput sv. Tripuna; u tajni Presvete Euharistije poput bl. Gracije od Mula; u tajni sakramenta Božjega praštanja poput sv. Leopolda Bogdana Mandića. Otvoriti oči srca kako bismo shvatili da smo veliki i snažni onoliko koliko živimo u ljubavi i zajedništvu jedni s drugima i u zajedništvu s Bogom”.

Kotorski biskup Ivan Štironja (FOTO: KOTORSKA BISKUPIJA)

Također je biskup zamolio zagovor bl. Ozane Kotorske, čiji se blagdan slavi 27. travnja, neka pomogne u pandemiji, “kugi našega vremena”.

Na koncu, mons. Štironja svoje obraćanje je zaključio odgovorom na pitanje koje kaže, ovih dana često čuje – koji je njegov program, koji su njegovi planovi?

Davno napisani program, ne za jednu godinu ili jedan mandat, nego za desetljeća, stoljeća, za vječnost.

“Taj čudesni program i plan glasi: Ljubi Boga svim srcem svojim, svim umom svojim, svom dušom svojom a bližnjega svoga kao sebe samoga! Ovo je poziv i program upućen svima, ne samo meni i vjernicima Kotorske biskupije, nego svakom čovjeku bez obzira na vjeru i naciju. Davno napisani program, ne za jednu godinu ili jedan mandat, nego za desetljeća, stoljeća, za vječnost. Svatko od nas osobno najbolje znade dokle je stigao u ostvarivanju toga programa.

Nazvah ga čudesnim programom. Zašto? Čudesnost ovoga programa jest u tomu što ga možemo početi od zadnje točke, od srednje ili od prve, danas ili sutra. Odakle god počeli, uvijek smo na tragu jedne te iste Ljubavi, one istinske izvorne ljubavi Boga, oca svih ljudi. Ključ je jednostavan. Ne odlagati za sutra, ne čekati da počne netko drugi. Ja to trebam početi, i to danas, već sada. Blago onomu tko ljubav Boga – Oca ugradi u svoj život, u svoju obitelj, narod i zemlju. Želim i od Boga molim svima, skladan život i suživot, utemeljen na divnim melodijama Božje ljubavi”, zaključio je novi kotorski biskup.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja