Budi dio naše mreže

Zarobili su je Burgunđani, a zatim su je predali svojim saveznicima Englezima. U to doba sv. Ivana Orleanska imala je samo oko 18 godina.

/ lm

Dana 23. svibnja 1430. godine zarobljena je sv. Ivana Orleanska kod Compiègnea u sjevernoj Francuskoj. Zarobili su je njeni neprijatelji Burgunđani, koji su bili u savezu s Englezima protiv francuskog kralja Karla VII. (njegovu krunidbu u Reimsu osigurala je sv. Ivana Orleanska prethodne godine).

Gradić Compiègne, kod kojeg je sv. Ivana Orleanska zarobljena, nalazi se oko 790 kilometara sjeveroistočno od Pariza. Taj je gradić u 20. stoljeću postao poznat po dvjema velikim predajama: 1918. godine ondje je Njemačka potpisala primirje nakon gubitka Prvog svjetskog rata, a 1940. Hitler je ondje ponizio Francusku na sličan način, donosi Povijest.hr.

Sv. Ivana Orleanska sa svojim je snagama pokušavala obraniti gradić Compiègne od burgundskih snaga. Međutim, pri jednom napadu u Compiègneu su zatvorili gradska vrata prije nego se sv. Ivana sa svojim trupama uspjela povući na sigurno. Burgunđani su je zarobili, a zatim su je predali svojim saveznicima Englezima. U to doba imala je sv. Ivana Orleanska samo oko 18 godina.

Dok je bila u engleskom zarobljeništvu, protiv sv. Ivane Orleanske iskonstruirana je tužba za herezu. Osuđena je na smrt i spaljena otprilike godinu dana nakon spomenutog zarobljavanja, u dobi od oko 19 godina.

Oko 25 godina nakon spaljivanja, slučaj sv. Ivane Orleanske ponovno je ispitan. Oslobođena je optužbi te proglašena nevinom i katoličkom mučenicom. Godine 1909. papa sv. Pio X. proglasio ju je blaženicom, a kanonizirana je tj. proglašena sveticom Katoličke crkve 1920. godine, u doba pape Benedikta XV.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja