Budi dio naše mreže

Mons. Radoš: Poslani smo upravo ovim ljudima

Središnji ovotjedni događaj Crkve u Hrvata ređenje je mons. Bože Radoša za varaždinskoga biskupa. "Često smo skloni za neka prošla vremena, pročišćena i selektirana u našem sjećanju reći da su to bila 'dobra vremena'. No je li doista lakše bilo biti biskup u vrijeme stradanja i patnja u Domovinskom ratu? Ili za vrijeme komunizma? Iskreno, mislim da nije ili barem dvojim da jest. Ovo je 'dobro vrijeme' naš kairos, sa svim poteškoćama i izazovima koje nosi. Nismo poslani nekim drugim, boljim ljudima, Crkvi Božjoj iz nekog drugog vremena, nekomu drugomu, navodno boljem društvu, nego upravo ovim ljudima, ovoj Crkvi – ja osobno Crkvi u Varaždinu – i ovomu društvu", jedna je od središnjih poruka koje je u razgovoru za Glas Koncila iznio mons. Radoš.

/ mp

“Bog nas šalje onamo kamo želi. Na nama je prihvatiti izabranje kao izazov. U tom smislu i ja prihvaćam izazov i svoju povijest u Varaždinskoj biskupiji vidim i doživljavam kao čisti list papira koji tek treba ispisati. Kako ćemo ga ispisati, ovisi o meni i o ljudima koje budem susretao.”

“Čak i biskupova ljubav prema stadu mora biti pročišćena prolazeći kroz prizmu ljubavi prema Pastiru. Samo je takav pogled posve čist. Bez toga pogleda čak i pastirska, pastoralna ljubav može zapasti u određena zamračenja, određene sebičnosti i putove koji nisu Božji”, rekao je.

Dotaknuo se i uloge Crkve u suvremenom svijetu: “Mislim da Crkva pred novim izazovom i potrebom da promisli o sebi i da ima prigodu za pročišćenje. Crkva se mora pročišćavati. Mi smo, tj. Crkva, rijeka koja teče, natapa tlo kojim prolazi, donosi plodnost.”

“Često smo skloni za neka prošla vremena, pročišćena i selektirana u našem sjećanju reći da su to bila ‘dobra vremena’. No je li doista lakše bilo biti biskup u vrijeme stradanja i patnja u Domovinskom ratu? Ili za vrijeme komunizma? Iskreno, mislim da nije ili barem dvojim da jest. Ovo je ‘dobro vrijeme’ naš kairos, sa svim poteškoćama i izazovima koje nosi. Nismo poslani nekim drugim, boljim ljudima, Crkvi Božjoj iz nekog drugog vremena, nekomu drugomu, navodno boljem društvu, nego upravo ovim ljudima, ovoj Crkvi – ja osobno Crkvi u Varaždinu – i ovomu društvu”, jedna je od središnjih poruka koje je u razgovoru iznio mons. Radoš.

Cijeli razgovor s mons. Radošem čitajte u novom broju Glasa Koncila.

Ključne riječi:
mons. Bože Radoš

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja