Budi dio naše mreže

Marica Stanković - heroina koja je zbog promicanja katoličkog nauka završila u zatvoru za vrijeme komunizma

Prisjećamo se službenice Božje Marice Stanković koje je umrla 8. listopada 1957. godine, neumorne braniteljice katoličkog nauka i blaženog kardinala Alojzija Stepinca. "Oni koji znaju tko je Marica Stanković redovito znaju da je neko vrijeme, zbog svjedočenja svoje vjere, provela u zatvoru. Manje je onih koji znaju zašto je osuđena", poručuje postulator kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marice Stanković otac Vinko Mamić.

/ Marija Pandžić

Službenica Božja Marica Stanković rođena je u Zagrebu 31. prosinca 1900., a umrla je u Zagrebu 8. listopada 1957. godine. Radila je kao prosvjetna djelatnica te je utemeljila svjetovni institut “Suradnice Krista Kralja”. Uz blaženog dr. Ivana Merza bila je najsnažnija nositeljica i pokretačica katoličkih gibanja u Hrvatskoj.  Godinama je uređivala glasilo “Za vjeru i dom”, u kojem je napisala mnogobrojne članke o tada aktualnim temama. Za svoje djelovanje među mladima unutar Katoličke akcije dobila je 1942. visoko crkveno odličje “Pro Ecclesia et Pontifice”, kao prva žena u Hrvatskoj. 

O važnosti lika i djela službenice Božje Marice Stanković za HKM govorio je postulator kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marice Stanković otac Vinko Mamić.

Pred nama su VI. Dani službenice Božje Marice Stanković u Novom Marofu i Madžarevu koji će se održavati od 11. do 13. listopada. Naime, Marica Stanković vuče korijene iz Madžareva. Koju važnost ima promocija o životu Marice Stanković?

Marica Stanković je službenica Božja, u tijeku je proces koji za cilj ima dokazati da je bila sveta osoba koja se potpuno posvetila službi Bogu i čovjeku. Promicanjem njezinog lika i djela vjernici se potiču na nasljedovanje njezinih kreposti, a istovremeno i na njeno štovanje. To omogućuje njezino posredovanje u potrebama vjernika, a svaka tako dobivena milost potvrda je njezine svetosti. Do sada je na adresu Postulature prispjelo više svjedočanstava o njenom posredovanju prilikom dobivanja posebnih milosti. Pozivam i čitatelje vašeg portala da se utječu njezinom zagovoru, a da u slučaju primljenih milosti obavijeste Postulaturu. Na taj će način najbolje zahvaliti službenici Božjoj i pridonijeti bržem završetku procesa njezinog proglašenja blaženom i svetom.

Službenica Božja Marica Stanković / Foto: Davor Puklavec/24sata

Službenica Božja Marica Stanković osuđena je na zatvorsku kaznu za vrijeme komunističke vlasti 1947. jer je javno istupala u obranu blaženog kardinala Alojzija Stepinca i širila katolički nauk. Koliko je to poznato javnosti?

Oni koji znaju tko je Marica Stanković redovito znaju da je neko vrijeme, zbog svjedočenja svoje vjere, provela u zatvoru. Manje je onih koji znaju zašto je osuđena. Ona je, naime, neposredno nakon završetka rata, 2. lipnja 1945., u Radničkoj komori u Zagrebu, gdje se skupilo oko 2500 prosvjetnih radnika, među kojima i svećenici i časne sestre, reagirala na klevete o Alojziju Stepincu koje je tom prilikom javno iznosio jedan od sudionika. Dok su drugi na to šutjeli, Marica je ustala i rekla: „Protestiram u ime katoličke javnosti protiv ovakvih kleveta. Takve klevete na onoga, koji je grmio sa propovjedaonice na one, koji su progonili Židove i pravoslavne, koji je svoj cvjetnjak preuredio u sklonište djeci, čije su roditelje odvukli u logore, koji zaklinje katolike grada Zagreba, da idu u Jeronimsku dvoranu po djecu progonjezinih i sklone ih u svoje kuće, da ih ne zadesi smrt. Ima veliki broj prisutnih, koji to mogu potvrditi i zahvaliti za svoj život baš Alojziju Stepincu.“ Nakon toga, u rujnu 1947. započeo je montirani proces, a u siječnju 1948. osuđena je na pet godina zatvora. I tom je prilikom, nakon izricanja osude, u zgradi suda hrabro uzviknula: „Živio Krist Kralj!“ U požeškom zatvoru je također, koliko je to bilo moguće, svjedočila svoju vjeru, zbog je nisu htjeli ranije pustiti na slobodu. Marica je zbog posljedica loših zatvorskih uvjeta i neprimjerenog tretmana svega pet godina nakon izlaska preminula.

Na koje se sve načine promiče lik i djelo Marice Stanković?

Njezin lik i djelo promiče se objavljivanjem njezinih spisa, govora, biografskih podataka, svjedočanstava onih koji su je poznavali… List „Poruka vedrine“, koji služi upravo za njenu promociju, donosi puno takvih članaka. Isto tako, informativni listić „Dođi kraljevstvo tvoje,“ koji objavljuju Suradnice Krista Kralja, periodično se šalje štovateljima službenice Božje. Slično je s mjesečnim letkom Apostolata za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije „Marica Stanković.“ Svake godine na dan njezine smrti, 8. listopada, u zagrebačkoj katedrali se organizira euharistijsko slavlje na koje dolaze njeni štovatelji iz različitih krajeva naše domovine. Organiziraju se i drugi religiozni i kulturni susreti i manifestacije, poput već spomenutih Dana službenice Božje Marice Stanković u Madžarevu i Novom Marofu.

Što Marica Stanković danas poručuje vjernicima?

Poručuje da je Krist i danas onaj koji kraljuje, odnosno upravlja poviješću svijeta i životom svakog tko mu se u vjeri daruje. Govori nam da on i danas treba suradnike i suradnice u tom djelu upravljanja, stvaranju boljega svijeta i privođenja ljudi k spasenju i vječnom životu. Izazovi današnjice nisu takvi da bi svladali one koji se tom suradništvu posvećuju. Ono je moguće svima koji to žele kao i sama svetost. Upravo je na to mislila kada je rekla: „Svetost je najveća realnost. Do nje se ne dolazi, a da realno ne prosudimo sebe i sve oko nas. Svetac je najsavršeniji realist.“

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja