Budi dio naše mreže

Karmelićanke BSI slave blaženicu koja je na današnji dan s 33 godine postala katolkinjom

Sestre karmelićanke BSI slave svetkovinu blažene Marije Terezije od svetog Josipa, utemeljiteljice Karmela Božanskog srca Isusova, majke tisuću sestara i 10 tisuća ostavljene djece.

/ Branimir Gubić

Iz života ove blaženice zanimljivo je izdvojiti njezin spomendan. Sestra Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu objasnila je zašto danas slave ovu svetkovinu iako blažena Marija Terezija od sv. Josipa nije na današnji dan umrla niti se rodila.

“Naša majka prije nego što je postala katolkinja bila je protestantske vjere. 30. listopada 1888. u 33. godini ušla je u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom. Zato danas slavimo njezin spomendan, odnosno, za nas svetkovinu”, rekla je s. Mlinarić.

“Iako joj je otac bio protestantski pastor, a ona odgajana u protestantskoj vjeri, svoj put je potražila u Katoličkoj crkvi”, dodala je s. Mlinarić. Zbog tog koraka, odbacili su je i obitelj i prijatelji. Ostala je bez krova nad glavom. “Kad Božja ljubav zahvati nečije srce, kad se dogodi živi susret, nema toga što bi bilo šteta žrtvovati za tu ljubav, za Gospodina”, rekla je.

Sestra Marija Dijana Mlinarić pojasnila je zašto je blaženica u svom imenu dodala “od svetog Josipa”. “Ona je u sv. Josipu pronašla očinsku zaštitu, uzor u konkretnom djelovanju. Sv. Josip je za nas u Karmelu zaštitnik unutarnjeg života, skrovitosti, povučenosti, tišine. Sv. Josip je u našem karmelskom predanju jako bitan svetac.”

Sestra Mlinarić navodi i da su sve dječje kuće i domovi koje je blažena Marija Terezija osnivala bile posvećene sv. Josipu. “Sv. Josip joj je bio moćan zagovornik”, rekla je.

Više o njezinu životu pročitajte ovdje.

Proslava svetkovine bl. Marije Terezije od sv. Josipa bit će večeras u 19 sati u Hrvatskom Leskovcu, a u Gabela Polju je misa u župnoj crkvi u 18 sati.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja